Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
«Τελική» προσφορά από την Ουάσιγκτον

«Διπλή ονομασία» η διέξοδος που προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση οι ΗΠΑ

Σήμερα, μετά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, θα φανεί η «αντοχή» της ελληνικής κυβέρνησης στην πίεση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, η Ουάσιγκτον προωθεί τη «διπλή ονομασία» ως διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι από τη διαπραγμάτευση η οποία εξελίσσεται επιδιώκει να προκύψει για την ΠΓΔΜ «μία ονομασία, η ίδια για κάθε χρήση». Ωστόσο η ελληνική θέση δεν έχει «πείσει» την Ουάσιγκτον, η οποία μέσω του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς προωθεί μια διευθέτηση στη βάση της «διπλής ονομασίας». Δηλαδή:

  • μία ονομασία της ΠΓΔΜ για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους θα συμμετέχει, και
  • τη διατήρηση της Συνταγματικής ονομασίας (Δημοκρατία της Μακεδονίας) για τις διμερείς σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Μέχρι και χτες η ελληνική κυβέρνηση εμφανιζόταν αρνητική σε αυτή την πρόταση, θεωρώντας ότι μια τέτοια «λύση» στην πορεία του χρόνου θα εκφυλιστεί και στο πέρασμα του χρόνου θα κατοχυρωθεί στη Διεθνή Σκηνή η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, είχε απειλήσει ότι αν δε συμφωνηθεί «μια ονομασία για κάθε χρήση» θα εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οι ελληνικές αντιρρήσεις, ωστόσο, προκάλεσαν την έντονη αμερικανική αντίδραση, καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί να «τακτοποιήσει» το σκηνικό στα Δυτικά Βαλκάνια. Ετσι, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, η Ουάσιγκτον μεθοδεύει την ένταξη της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιβάλει τη «σταθερότητα» της νέας τάξης στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, σήμερα ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, θα παρουσιάσει την «τελική» του πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που ήδη έχει η Αθήνα από το διαμεσολαβητή, η πρόταση που θα καταθέσει δεν ικανοποιεί τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για «μια ονομασία για κάθε χρήση», καθώς ο Μάθιου Νίμιτς θεωρεί ότι δεν είναι δυνατό να επιβληθεί η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας μιας χώρας.

Με δεδομένη την «ευαισθησία» των ΗΠΑ, αλλά και του Μάθιου Νίμιτς για τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση από σήμερα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιμείνει στην άρνησή της να δεχτεί την προώθηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή αν θα αποδεχτεί τη διέξοδο της «διπλής ονομασίας» την οποία υποδείχνουν οι Αμερικανοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ