Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο δεύτερο γύρο ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε λύση η οποία να μην πληροί τις βασικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διαμορφώσει. Οπως πάντα, θα σταθούμε συνεπείς, αγωνιστικοί και διεκδικητικοί για τα δίκαια του λαού μας», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος πρόεδρος, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώ ψηφίζει

Associated Press

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώ ψηφίζει
ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Πλήρης ανατροπή των δημοσκοπήσεων και μερική των exit polls χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία αναμέτρηση - θρίλερ, που διέψευσε τα προγνωστικά και πάνω από 38 σφυγμομετρήσεις. Στα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, νικητές και χαμένοι εμφανίστηκαν ενωτικοί, με όσους αποκλείστηκαν να δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν εν ευθέτω χρόνω ποιον θα στηρίξουν στο δεύτερο γύρο, μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Η εκλογική μάχη έχει πάρει διαστάσεις «δημοψηφίσματος», καθώς οι υποψήφιοι, αλλά και οι ψηφοφόροι δηλώνουν ως πρώτο κριτήριο της ψήφου τη λύση του κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι στις 24 Φλεβάρη κρίνεται η ποιότητα και ο χαρακτήρας της λύσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών, σε σύνολο 516.441 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 462.847 (89,62%) και η αποχή έφτασε τους 53.594 εγγεγραμμένους (10,38%). Σε σύνολο 450.639 (97,36%) έγκυρων ψηφοδελτίων πρώτος βγήκε ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης, με 150.996 ψήφους (33,51%), με δεύτερο τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, που έλαβε 150.016 ψήφους (33,29%), με τη διαφορά να περιορίζεται στο ελάχιστο και να καθιστά τις προβλέψεις για το δεύτερο γύρο αδύνατες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, «φαβορί» των δημοσκοπήσεων, αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο, λαμβάνοντας 143.249 ψήφους (31,79%).

«Υποκλίνομαι στο λαό»

Στο εκλογικό επιτελείο του Δ. Χριστόφια, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπήρχε διάχυτο ένα κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας», καθώς η επιτυχία της πρόκρισης στο δεύτερο γύρο είναι ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δουλειά μέχρι την τελική αναμέτρηση, προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη.

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης, όπως πάντα, ήταν η νεολαία του ΑΚΕΛ, που, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή, έδωσε πνοή αισιοδοξίας, με συνθήματα και σεμνούς πανηγυρισμούς. Με σύνθημα «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ψηφίζουμε Χριστόφια αντίσταση και πάλη», φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι και οπαδοί του κόμματος, καλωσόρισαν τον Δ. Χριστόφια, που τους ευχαρίστησε θερμά και απέδωσε το νικηφόρο αποτέλεσμα στη δουλειά και την αφοσίωσή τους, καλώντας τους να παλέψουν για το δεύτερο γύρο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος πρόεδρος, μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στη δήλωσή του στα ΜΜΕ, εμφανίστηκε ενωτικός και ρεαλιστής, διατηρώντας χαμηλούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υποκλίνομαι στον κυπριακό λαό. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι με στήριξαν και αγωνίστηκαν με συνέπεια και αυταπάρνηση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η εμπιστοσύνη τους με τιμά. Οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους. Σέβομαι και τιμώ και τους πολίτες που ψήφισαν τους ανθυποψηφίους μου. Σέβομαι ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο που, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες. Είναι δεδομένο πως ανεξαρτήτως κάποιων επιλογών με τις οποίες διαφωνήσαμε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπηρέτησε το συμφέρον της πατρίδας μας».

Τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία των εκλογών για το Κυπριακό, είπε «τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον της Κύπρου. Ολοι αισθανόμαστε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει όσο τα πράγματα μένουν στάσιμα. O χρόνος δουλεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση την πραγματικότητα αυτή, την επόμενη Κυριακή οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά στην κατεύθυνση και στο περιεχόμενο των πρωτοβουλιών μας για αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού».

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος και το ΑΚΕΛ θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις σχέσεις που κτίστηκαν, μέσα από πολύχρονους αγώνες και θυσίες, με τους Τουρκοκύπριους για το καλό της Κύπρου, λέγοντας ότι «η απειλή για διχοτόμηση δεν προέρχεται μόνο από τη στασιμότητα που προκαλεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Προέρχεται και από την πιθανότητα μιας κακής λύσης. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε λύση η οποία να μην πληροί τις βασικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διαμορφώσει. Οπως πάντα, θα σταθούμε συνεπείς, αγωνιστικοί και διεκδικητικοί για τα δίκαια του λαού μας».

Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Δ. Χριστόφιας υπεραμύνθηκε των λαϊκών κατακτήσεων, τονίζοντας ότι «διαλέγουμε, από τη μια, ανάμεσα στη μεικτή οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη που εμείς εκπροσωπούμε, και από την άλλη, τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που εκπροσωπεί ο κ. Κασουλίδης, που απειλούν την κοινωνική συνοχή και τις κατακτήσεις του λαού μας».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι εάν εκλεγεί, θα έχει στόχο μία δίκαιη - ανθρωποκεντρική κοινωνία, που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, λέγοντας ότι «την επόμενη Κυριακή, αφήνουμε πίσω ό,τι μας διχάζει, τη στασιμότητα, την παρελθοντολογία. Χαράζουμε ένα ειρηνικό, χαρούμενο και ευτυχισμένο μέλλον για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε την Κύπρο».

Κασουλίδης - Παπαδόπουλος

Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Ι. Κασουλίδης, εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για το αποτέλεσμα, επιχειρώντας προσέγγιση των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, που στήριξαν τον Τ. Παπαδόπουλο, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται στη γωνιά γι' αυτό και ζητώ τη συνεργασία όλων εκείνων που στον α΄ γύρο έκαναν μια διαφορετική επιλογή», ενώ ανάλογη ήταν και η στάση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Τ. Παπαδόπουλος, μετά την ανακοίνωση του αποκλεισμού του από το δεύτερο γύρο, κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση για τις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «ο λαός έκρινε και αποφάσισε. Η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή».

Η επόμενη μέρα

Στα ύψη φαίνεται ότι θα φτάσει το πολιτικό θερμόμετρο τις επόμενες μέρες και μέχρι την τελική αναμέτρηση της Κυριακής, με τους υποψήφιους του δεύτερου γύρου να προσπαθούν να αποφύγουν τις κορόνες, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και προφίλ, προκειμένου να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων των πολιτικών δυνάμεων που αποκλείστηκαν και θα είναι εν πολλοίς οι «ρυθμιστές» του τελικού αποτελέσματος.

Από χτες Δ. Χριστόφιας και Ι. Κασουλίδης ξεκίνησαν σειρά διαβουλεύσεων με τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, με διαδοχικές συναντήσεις, με στόχο την οικοδόμηση των συνεργασιών.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, όπως ανακοίνωσε ο πρόερδος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, μετά και τον αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο Τ. Παπαδόπουλου αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια.

Τουρκία και ψευδοκράτος

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι «διατηρεί την ελπίδα για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επ' ευκαιρία της ανακήρυξης του Κοσσόβου σε «ανεξάρτητο κράτος» έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός προσβλέποντας σε «κοσσυφοπεδοποίηση» του Κυπριακού, λέγοντας «ελπίζουμε ότι η ΕΕ δε θα επαναλάβει τα λάθη τα οποία εμείς ακόμη υποφέρουμε στο Κυπριακό»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν παραιτείται ο Δ. Χριστόφιας (2011-10-05 00:00:00.0)
Διαμορφώνονται τα μέτωπα του δεύτερου γύρου (2008-02-20 00:00:00.0)
Η τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ (2008-02-09 00:00:00.0)
Αρνητική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ (2007-12-05 00:00:00.0)
Θετική δημοσκόπηση (2007-11-20 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση Ταλάτ - Παπαδόπουλου (2007-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ