Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Στόχος η ήττα της στρατηγικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Αποσπάσματα από την ομιλία στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πρέβεζα

«Για το λαό δεν είναι αρκετό να μειώνεται η δύναμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο πρέπει να είναι, και σ' αυτό πρέπει να στοχεύει η λαϊκή δράση, η ήττα της στρατηγικής τους».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Πρέβεζα.

Οπως σημείωσε ο ομιλητής, «η φθορά των κομμάτων της πλουτοκρατίας πρέπει να συνοδεύεται από την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης. Μόνο σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να έχει αποτελέσματα η λαϊκή πάλη και για το σήμερα. Επομένως, για το λαό το ζητούμενο είναι η ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε ήττα των μονοπωλίων, της πολιτικής τους, της εξουσίας τους.

Σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρη η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης και συμμαχίας, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των σημερινών αγώνων ενώ θα προωθεί τους αγώνες στη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας».

Επιζητούν εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

«Η εναλλακτική λύση που προβάλλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Στ. Λουκάς, «οδηγεί στην ενσωμάτωση και στην υποταγή του λαϊκού κινήματος, στον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Μιλά για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, με κορμό την "Αριστερά". Αυτήν προτείνει και ως εναλλακτική λύση στο δικομματισμό. "Ηρθε η ώρα της αριστεράς", λένε. "Ο ΣΥΝ πρέπει να γίνει ανερχόμενη δύναμη που να πρωταγωνιστήσει". Σε τι να πρωταγωνιστήσει; Ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριό τους μίλησε για την αναγκαιότητα να "ρυθμιστούν εκ νέου οι σχέσεις κράτους - κεφαλαίου", για να προωθηθούν "τομές και μεταρρυθμίσεις που θα αναδιανέμουν τον παραγόμενο πλούτο". Μιλούν για μια "δικαιότερη κατανομή των βαρών" ως ένα νέο "κοινωνικό συμβόλαιο". Μπορεί όμως να γίνει "κοινωνικό συμβόλαιο" με τους επιχειρηματίες, τα μονοπώλια; Επίσης λένε ότι "ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία" δεν προϋποθέτει "την καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος", αλλά "εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αρχών, αξιών, στόχων και μέτρων" και ότι "ο μεταρρυθμισμός είναι εργαλείο ανατροπών". Ολ' αυτά αν δεν είναι μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση, τότε τι είναι;».

Σπέρνουν αυταπάτες

«ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ομιλητής, «μιλούν για τη γενιά των 700 ευρώ. Δε λένε όμως πώς θα εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες. Πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας; Τι θα κάνουν με τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στην Υγεία, στην εκπαίδευση;

Οσοι υποστηρίζουν ότι θα βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων με μια συμφωνία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την οποία θα πετύχει η εναλλακτική διακυβέρνηση που διατυμπανίζουν, σπέρνουν αυταπάτες, εγκλωβίζοντας το λαό στη μιζέρια. Οσοι προβάλλουν δίκαιες τάχα εναλλακτικές λύσεις στα πλαίσια της συνεχούς ενσωμάτωσης στην ΕΕ, ρίχνουν τους ανθρώπους του μόχθου στο λάκκο των λεόντων.

Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι απέναντί του δεν είναι μόνο μια κυβέρνηση αλλά μια πολιτική εξουσία που εκφράζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, οι οποίοι ιδιοποιούνται τον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Αυτούς πρέπει να καταργήσει, διεκδικώντας και παλεύοντας για τη δική του εξουσία. Ενδιάμεση λύση διακυβέρνησης δεν υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει. Αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο μπορεί να υπάρχουν. Αλλά αν δε γίνουν αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας, αν δεν καταργηθούν τα μονοπώλια, δε θα δει άσπρη μέρα ο λαός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ