Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Αμπχαζία - Οσετία ετοιμάζονται για «ανεξαρτησία»

ΜΟΣΧΑ.--

Η Αμπχαζία σκοπεύει να ζητήσει από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με δηλώσεις σε δημοσιογράφους του αποκαλούμενου Προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας, Σεργκέι Μπαγκπάς. «Η κατάσταση στο Κόσσοβο συνιστά ένα προηγούμενο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια μοναδική περίπτωση. Η Αμπχαζία θα απευθυνθεί προσεχώς στο Κοινοβούλιο της Ρωσίας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους ζητήσει να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρόμοια στάση θα κρατήσει και η Νότια Οσετία, όπου ο αποκαλούμενος πρόεδρός της Εντουαρντ Κοκόιτι τόνισε ότι θα κάνει την ίδια κίνηση με την Αμπχαζία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Αμπχαζία όσο και η Νότια Οσετία είχαν ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 οπότε και ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις. Και οι δύο περιοχές έχουν εκφράσει και στο παρελθόν την επιθυμία τους να ενωθούν με τη Ρωσία, κάτι το οποίο είχε υπαινιχθεί και η Ρωσία πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Για το ίδιο θέμα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 2 Μάρτη, τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ της άμεσης απάντησης της Ρωσίας στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας, της Υπερδνειστερίας και της Νότιας Οσετίας. Είπε ότι «η Ρωσία ποτέ δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάτι τέτοιο γιατί τότε θα προδώσει τον ιστορικό της σύμμαχο, τη Σερβία που πάντα υποστήριζε τη Ρωσία» και με γραπτή δήλωσή του, κατηγόρησε το Κρεμλίνο «ότι ακολουθεί πολιτική συνεχών υποχωρήσεων απέναντι στη Δύση». Ωστόσο, από θέσεις γενικώς υπεράσπισης της... Ρωσίας σημειώνει ότι «στην επίθεση της ΕΕ και ΝΑΤΟ στις διεθνείς θέσεις μας, τη θρασύτατη διείσδυσή τους στη ζώνη των φυσικών μας συμφερόντων μπορούμε να τη σταματήσουμε μόνο με αποφασιστικές και σχεδιασμένες ενέργειες. Ως απάντηση στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πρέπει να ακολουθήσει η αναγνώριση από μέρους μας της ανεξαρτησίας των κρατικών μορφωμάτων, που εδώ και αρκετά χρόνια ζητούν τη βοήθεια και υποστήριξή μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «ρωσικός κόσμος» και επίσημα το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής (2022-09-07 00:00:00.0)
Η Γεωργία απέρριψε τη συμφωνία «μη επίθεσης» (2013-03-29 00:00:00.0)
Η κρίση καλά κρατεί με εκεχειρίες και σχέδια «ειρήνης»... (2008-08-15 00:00:00.0)
Συνέχιση των διενέξεων (2008-05-02 00:00:00.0)
Στο κατώφλι του πολέμου (2004-08-22 00:00:00.0)
Εκκληση Ν. Οσετίας για ένταξη στη Ρωσία (2004-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ