Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Αποψη του Νοσοκομείου Τρικάλων

Eurokinissi

Αποψη του Νοσοκομείου Τρικάλων
Σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία Τρικάλων και Λαμίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στη Βουλή δύο Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς. Πιο συγκεκριμένα:

Για την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ερωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πρόσληψη 12 γιατρών στο Νοσοκομείο Τρικάλων δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της στελέχωσης του Νοσοκομείου με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε η λειτουργία του να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι 10 από τους 12 γιατρούς που θα προσληφθούν θα είναι επίκουροι, δηλαδή συμβασιούχοι για ένα χρόνο, τότε γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα συνεχίζεται και θα διαιωνίζεται, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία και στις υπηρεσίες που παρέχει το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αξιοποιούνται από την κυβέρνηση, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αφού προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, αντί για εργαζόμενους σταθερής και πλήρους απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά του Νοσοκομείου Τρικάλων, με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης».

Παράλληλα, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Γκατζής και Μπάμπης Χαραλάμπους φέρνουν στην επικαιρότητα το θέμα των ελλείψεων προσωπικού στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Είναι γνωστή η σημαντική έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αποτέλεσμα της πολιτικής περιορισμού των κοινωνικών δαπανών και φυσικά η χρησιμοποίηση της έλλειψης προσωπικού σαν μέσο για την προώθηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγαλύτερη στα επαρχιακά νοσοκομεία και γίνεται εμφανέστερη στο Νοσοκομείο της Λαμίας, που εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί σε καινούριο κτίριο, πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο και φυσικά με κίνηση ασθενών που αυξάνεται συνεχώς. Αλλωστε, είναι γνωστός ο ξεχωριστός ρόλος του στην αντιμετώπιση των πολλών δυστυχώς τροχαίων ατυχημάτων της Εθνικής οδού.

Το Νοσοκομείο Λαμίας έχει σοβαρά κενά σε προσωπικό.

  • Σε τραυματιοφορείς που αδυνατούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες.
  • Σε νοσηλευτικό προσωπικό στήριξης της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, του Τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας (ΤΗΝ), των χειρουργείων και των νοσηλευτικών τμημάτων.
  • Σε χειριστές ακτινολογικού, που δεν επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη της λειτουργίας του.
  • Σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Εδώ και καιρό το νοσοκομείο, στα περισσότερα τμήματά του, λειτουργεί χάριν της αυτοθυσίας των εργαζομένων, που δουλεύουν εντατικά και παίρνουν με το σταγονόμετρο άδειες και ρεπό. Σε 2.500 υπολογίζονται τα ρεπό που οφείλονται στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Ενώ η κατάσταση είναι τέτοια παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα, όπως να παραμένουν εκτός νοσηλευτικής υπηρεσίας οι νοσηλεύτριες που είχαν αποσπαστεί στην καταργημένη ΔΥΠΕ, ή να γίνονται επιλεκτικές μετακινήσεις εργαζομένων, όπως η μετακίνηση μιας νοσηλεύτριας στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης και ενός τραυματιοφορέα στο Κέντρο Υγείας Δομοκού παρά τις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο και ενώ υπάρχει επάρκεια προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Λαμίας.
  • Τι θα γίνει με τις επιλεκτικές μετατάξεις εργαζομένων και τη μη ένταξη των νοσηλευτριών που είχαν αποσπαστεί στην καταργημένη πλέον ΔΥΠΕ.
  • Τι μέτρα θα πάρει για προστασία του δικαιώματος των εργαζομένων στην ανάπαυση, στις άδειες και τα ρεπό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ