Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Αναδείχτηκε η συμβολή των Ελλήνων Ποντίων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ

Η συμβολή των Ελλήνων Ποντίων στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ, οι κομματικές οργανώσεις Δραπετσώνας και Χαραυγής του ΚΚΕ, στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προσπάθεια να ριχτεί φως σε μια πλευρά της Ιστορίας της ΕΣΣΔ και του Ποντιακού Ελληνισμού, που όχι μόνο αποκρύπτεται από την αστική ιστοριογραφία, αλλά διαστρεβλώνεται, με μεθόδους μαύρης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, έπαιξε η εισήγηση του δόκτορα Πολιτικών Επιστημών, Αναστάση Γκίκα, η οποία αποτελεί τμήμα μιας εκτεταμένης έρευνας του ίδιου, που βασίστηκε σε ελληνικά, σοβιετικά, βρετανικά και αμερικανικά αρχεία, καθώς και σε περισσότερες από 200 προφορικές και γραπτές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Σημαντική ήταν η παρουσία Ποντίων στην εκδήλωση, οι οποίοι προσέθεσαν τα προσωπικά τους βιώματα ή των οικογενειών τους.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και όπως τόνισε ο Αλ. Φλυτζάνης, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών του Πειραιά, η έρευνα που πραγματοποίησε ο σύντροφος Αν. Γκίκας, για τη συμμετοχή των Ελλήνων του Πόντου στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, έγινε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και υπό το πρίσμα της Μαρξιστικής - Λενινιστικής σκέψης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αν. Γκίκας, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία στη συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Πολλά είναι τα ονόματα των Ελλήνων του Πόντου, στα μνημεία που στήθηκαν στη μνήμη όσων έπεσαν για τα ιδανικά της επανάστασης, πολλοί επίσης διώχτηκαν και φυλακίστηκαν από το τσαρικό καθεστώς, πολλοί ακόμη είναι εκείνοι που έλαβαν διάφορες διακρίσεις από το Σοβιετικό κράτος για την προσφορά τους σε κάθε μορφή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Εξίσου πολλοί ήταν και αυτοί που είτε εντάχτηκαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, είτε βοήθησαν από άλλα μετερίζια στην υπεράσπιση της πρώτης σοσιαλιστικής δημοκρατίας που γνώρισε η ανθρωπότητα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ορισμένα μόνο από αυτά τα έργα, «απαντώντας στην προπαγάνδα της αντίδρασης, η οποία ισχυρίζεται πως οι Ελληνοπόντιοι της Ρωσίας υπήρξαν αντίθετοι - ή στην καλύτερη περίπτωση αδιάφοροι - ως προς τις επαναστατικές διαδικασίες», όπως τόνισε ο ομιλητής.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση ενός εκ των παρευρισκομένων, του Κωνσταντίνου Γεωργιάδη, ο οποίος μεγάλωσε στο Καζακστάν και απαντώντας στο ζήτημα των λεγόμενων «διώξεων», μίλησε με ιδιαίτερα καλά λόγια τόσο για τη ζωή στη μακρινή αυτή περιοχή της τότε ΕΣΣΔ, για τη μέριμνα του Σοβιετικού κράτους στους πολίτες που στάλθηκαν εκεί, όσο και για την αναγκαιότητα της μετακίνησης. Μετακίνησης, που όπως τονίστηκε από τον κεντρικό ομιλητή, δεν πρέπει να αφορούσε περισσότερους από 34.000 Ποντίους, σύμφωνα ακόμη και με τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από ένα σύνολο πληθυσμού σχεδόν 1,5 εκατ.

Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε προβολή βίντεο με αρχειακό υλικό από την Οχτωβριανή Επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ