Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τίποτα το νέο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων

Δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, μετά την άφιξή του στην Κύπρο

Με έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απάντησε στους επικριτές των χειρισμών του και χαρακτήρισε ως αβάσιμες και απαράδεκτες τις κατηγορίες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο από το Λονδίνο που στάθμευσε προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε ο 4ος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στους χειρισμούς του κατά τη διαδικασία του διαλόγου, σημειώνοντας ότι μετά τις προφορικές, αλλά και σαφείς απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματά του από τα Ηνωμένα Εθνη τις δύο επιστολές που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα, αποφάσισε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Είπε πως έκρινε «ότι τυχόν άρνησή μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες θα εκλαμβανόταν ως διακοπή των συνομιλιών, λόγω απροθυμίας μας να συνεχίσουμε με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, θα επέσυρε επικρίσεις κατά της πλευράς μας και θα επιδρούσε αρνητικά στην ενταξιακή μας πορεία». Γι' αυτό, συνέχισε, δήλωσε προς τον Γενικό Γραμματέα ότι, υπό το φως των επεξηγήσεων και διευκρινίσεών του, στις οποίες βασίστηκε, θα συνεχίσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως με λύπη του παρακολούθησε το θόρυβο, ο οποίος δημιουργήθηκε από ορισμένους κύκλους όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού του εθνικού προβλήματος από την Κυπριακή και την Ελληνική Κυβέρνηση. Εκείνοι, είπε, που εκφράζουν απόψεις πρέπει όταν μιλούν για εθνικά θέματα να έχουν και το συναίσθημα της ευθύνης, γιατί τα εθνικά θέματα δεν είναι προσωπικά ή κομματικά.

Ο κ. Κληρίδης, του οποίου η αρχική δήλωση ήταν γραπτή και μακροσκελής, ανέφερε πως «όλοι πρέπει να ενθυμούνται ότι στο παρελθόν ο φανατισμός και η εμμονή σε ακραίες θέσεις είχαν ολέθριες επιπτώσεις επί των εξελίξεων του εθνικού μας θέματος. Αν δεν έχουμε διδαχτεί από το θλιβερό παρελθόν ότι ο φανατισμός, η διακήρυξη και η εμμονή σε ακραίες θέσεις, αλλά και οι διαρκείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου έχουν ολέθρια αποτελέσματα, τότε δεν έχουμε ούτε την πολιτική εμβέλεια για να εκφράζουμε ορθές πολιτικές απόψεις επί του εθνικού θέματος».

Ο Πρόεδρος αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Αθήνα είπε ότι «κατηγορίες κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι έχει δήθεν αποδεχτεί λύση συνομοσπονδίας ή ότι δήθεν με ενέργειές της προωθεί μια τέτοια λύση είναι τελείως αβάσιμες και απαράδεκτες. Η υποστήριξη που η Ελληνική Κυβέρνηση δίδει στην Κύπρο για λύση μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι συνεπής, ειλικρινής και πολύτιμη».

Μιλώντας για τις επικρίσεις στις οποίες αναφέρονται για ανεπάρκεια της Ε/Κ πλευράς στο χειρισμό του Κυπριακού είπε πως δεν τον ενοχλούν καθότι, όπως υποστήριξε «εκπορεύονται από ελλιπή πληροφόρηση σε συνδυασμό με έκδηλη πολιτική ανεπάρκεια ψύχραιμης ανάλυσης της σημερινής διεθνούς κατάστασης του Κυπριακού, της ενταξιακής πορείας και του διεθνούς παράγοντα».

Κάλεσε δε «αυτούς που με τόση ευκολία, δογματικά και κάποτε αφ` υψηλού εκτοξεύουν τέτοιες κατηγορίες, χωρίς ταυτόχρονα να εισηγούνται οτιδήποτε θετικό και συγκεκριμένο, και δημαγωγούν ακατάσχετα, να αντιληφθούν ότι η κρισιμότητα των καιρών δεν επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε περαιτέρω σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση του Κυπριακού, που να είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο, τις Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο. Είπε, επίσης, πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν υπέβαλαν προτάσεις, αλλά ιδέες, για να επιμετρήσουν τις αντιδράσεις των δύο πλευρών. Μια διαδικασία που χαρακτήρισε χρήσιμη, αφού δίνει τη δυνατότητα να προειδοποιήσει η πλευρά μας για το τι απορρίπτει. Και ανέφερε ότι θα ήταν ανόητο οι ιδέες που έχουν απορριφθεί ήδη από την πλευρά μας να τεθούν στον επόμενο γύρο των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ακόμη ότι τίποτα το νέο δεν υπάρχει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, αφού οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς υπήρχαν και στο παρελθόν, ενώ τόνισε πως η πλευρά μας «βρήκε αρκετή κατανόηση σε αρκετά θέματα».

Στη Λευκωσία ο Κ. Καραμανλής

Επαφές με τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, τον πρόεδρο της Βουλής Σπ. Κυπριανού και τους αρχηγούς των κομμάτων θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο σήμερα και αύριο. Ο Κ. Καραμανλής θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου και θα συνοδεύεται από την Ντ. Μπακογιάννη, τον Π. Μολυβιάτη, τον Γ. Βαληνάκη και τον Θ. Ρουσόπουλο.

Νέος Ελληνας πρέσβης στην Κύπρο

Ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αναφέρθηκε στα ανυποχώρητα και σταθερά στοιχεία πολιτικής, τα οποία στηρίζουν οι δύο κυβερνήσεις, Ελλάδος και Κύπρου «ως το τελευταίο σημείο όπου εξ αντικειμένου εξαντλείται το όριο της καλής πίστεως εκ μέρους μας, προκειμένου να επιτευχθεί επιτέλους η δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος».

Ο κ. Παναγόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων και στους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, ενώ καυτηρίασε την αντιπαραγωγική προσκόλληση της άλλης πλευράς σε καταδικασμένες μεθόδους αναχρονιστικές. Μέχρι να μεταβληθεί η στάση τους είπε, είμαστε υποχρεωμένοι και θα το πράξουμε με σταθερότητα να μεριμνήσουμε για την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης που αποτελεί και την αποτροπή σε κάθε απόπειρα νέας εκτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ