Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Διεκδικούν την κατάργηση των πυρηνικών όπλων διεθνώς

Associated Press

Πιέσεις για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων διεθνώς άσκησε ο Ταντατόσι Ακίμπα, δήμαρχος της μαρτυρικής ιαπωνικής πόλης Χιροσίμα, η οποία σαν χτες, πριν από 63 χρόνια, βίωσε τον πυρηνικό όλεθρο απ' την ατομική βόμβα αμερικανικού αεροσκάφους.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα θύμισε με νόημα ότι το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει από πέρσι η Ιαπωνία στον ΟΗΕ για τη διεθνή κατάργηση των πυρηνικών όπλων συγκέντρωσε τις υπογραφές 170 χωρών και την άρνηση μόλις τριών, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ... «Ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα εκλεγεί το Νοέμβρη, θα μπορέσει να ακούσει προσεκτικά την πλειοψηφία», είπε ο Ακίμπα.

Τις προσπάθειες της Ιαπωνίας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων διεθνώς υποστήριξε αργότερα και ο πρωθυπουργός, Γιασούο Φουκούντα...

Νωρίτερα, στο Κεντρικό Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης της πόλης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού για τους 140.000 αθώους πολίτες που χάθηκαν άμεσα απ' την ατομική βόμβα του αμερικανικού αεροσκάφους «Ενόλα Γκέι». Το όπλο που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός - παρότι η εξέλιξη του πολέμου το 1945 είχε κριθεί - για να εκφοβιστούν ουσιαστικά η Σοβιετική Ενωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες, το πραγματικό αντίπαλο δέος στη συγκεκριμένη εποχή.

Στις εκδηλώσεις μνήμης στη Χιροσίμα επίσης απελευθερώθηκαν εκατοντάδες λευκά περιστέρια ως παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης...

Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο στο Ναγκασάκι, το οποίο δέχτηκε επίσης επίθεση με ατομική βόμβα στις 9 του Αυγούστου 1945.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ