Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει πλοία στη «φωτιά»

Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών εναντίον του Ιράν

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης»
Η φρεγάτα «Κουντουριώτης»
Την αποστολή ελληνικής φρεγάτας μέχρι τη «φωτιά» της Αραβικής Θάλασσας, προκειμένου να συμμετέχει στις «αντιτρομοκρατικές περιπολίες» του ΝΑΤΟ ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κάτι που θα σημάνει άμεση εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός προβλέπει για πρώτη φορά μετακίνηση στην Αραβική Θάλασσα και στην περιοχή νοτίως της Υεμένης και του Ομάν, της Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ. Εκεί συμμετέχει και ελληνικό πολεμικό πλοίο - αυτή την περίοδο η φρεγάτα «Κουντουριώτης» και θα τη διαδεχτεί η «Θεμιστοκλής».

Είναι η τρίτη φορά που ελληνική κυβέρνηση στέλνει φρεγάτα σε αυτήν την περιοχή. Διόλου τυχαία οι δύο προηγούμενες εξορμήσεις (1990 - 91 και 2002 - 03) συνέπιπταν ουσιαστικά με την προετοιμασία και την κύρια φάση των αντίστοιχων πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί από μήνες πολλά σκάφη του 5ου Αμερικανικού Στόλου, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα. Μάλιστα, τα γυμνάσια που έκαναν αρχές Ιούλη στα Στενά του Ορμούζ οι Αμερικανοί, αποτέλεσαν την αφορμή για την επίδειξη από το Ιράν των πυραυλικών του δυνατοτήτων με εκτόξευση εννιά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ακριβώς την ίδια περίοδο αποκαλύφτηκε και η μεγάλης διάρκειας άσκηση των Ισραηλινών στον ελληνικό εναέριο χώρο, με τη βοήθεια τμημάτων της Ελληνικής Αεροπορίας και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Ασκηση την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν πρόβα επίθεσης του Τελ Αβίβ στο Ιράν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση του ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί η εν λόγω αποστολή της Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου («SΝΜG2») στην Ερυθρά Θάλασσα και ακόμα νοτιότερα, μέχρι την Αραβική Θάλασσα, αλλά καταπώς φαίνεται προσώρας όχι στον Περσικό Κόλπο. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κάποια από τα συμμετέχοντα πλοία έχουν ήδη βάλει ρότα για την περιοχή, προκειμένου να αρχίσουν «αντιτρομοκρατικές περιπολίες» στο πλαίσιο της αποστολής «Active Endeavour» («Δραστήρια Επίπονη Προσπάθεια», την ονοματίσανε). Η αποστολή θα ελέγχεται από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ