Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Επέκταση της βάσης της Σούδας μεθοδεύουν οι Αμερικανοί

Μ. Νταγκουνάκης: Το Δημοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει απόφαση κατά της πρότασης των Αμερικανών

Αποψη της βάσης της Σούδας
Αποψη της βάσης της Σούδας
Με σκοπό την επέκταση και παραπέρα θωράκιση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας στα Χανιά, οι Αμερικανοί απαιτούν την απαλλοτρίωση νέου κομματιού του δρόμου που περνάει μέσα από το χωριό Μουζουράς, αγνοώντας το μόνιμο αίτημα του ελληνικού, αλλά και κρητικού λαού ειδικότερα για το κλείσιμο της βάσης και την αποχώρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από το νησί και τη χώρα μας συνολικά.

Η νέα αυτή απαίτηση των Αμερικανών περιλαμβάνει κομμάτι του δρόμου που συνδέει το χωριό με τη βάση και φθάνει ως την πύλη της και τη δημιουργία νέου δρόμου από το βουνό, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη βάση, με πρόσχημα τη διευκόλυνση των κατοίκων του χωριού και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων. Η ουσία βρίσκεται βέβαια στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί πέρα από την επέκταση των εγκαταστάσεών τους που θέλουν για να διευκολυνθεί το δολοφονικό τους έργο, θέλουν με αυτό τον τρόπο να απομονώσουν τη βάση από την ενοχλητική παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών που κάθε χρόνο διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη και λειτουργία της.

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή απαίτηση των Αμερικανών δεν εκφράστηκε επίσημα, αλλά μέσω μελετητικού γραφείου που προσέλαβαν με κάποιο τρόπο και πρότασης που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου, με σκοπό να παρθεί απόφαση η οποία και θα κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι πιέσεις των Αμερικανών προς τους τοπικούς φορείς της περιοχής έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει παρθεί σχετική απόφαση. Ενδεικτικό της πίεσης είναι το γεγονός ότι μόλις πριν τέσσερις μήνες η πρόταση αυτή είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου το οποίο πήρε αρνητική απόφαση και ξαναμπαίνει προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 7 Αυγούστου, με θέμα «Εγκριση νέας οδού παράκαμψης του οικισμού Μουζουρά».

Το ίδιο συνέβη και με το τοπικό συμβούλιο, που ενώ αρχικά είχε πει «Οχι» στην πρόταση των Αμερικανών, περιέργως αποφάσισε τελικά κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την πρόταση και να τη θέσει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το γεγονός αυτό ο Μανώλης Νταγκουνάκης, μέλος της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, τόνισε ότι «όσο κρυφά και μεθοδευμένα προσπαθούν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί να επεκτείνουν τη δολοφονική τους κυριαρχία στην Ελλάδα, αλλά και στο νησί μας, με αφορμή τη νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακρωτηρίου για την απαλλοτρίωση του δρόμου από το χωριό Μουζουράς και την κατασκευή νέου για τη διευκόλυνση επέκτασης της βάσης τους, τόσο ξεκάθαρα και δυνατά θέλουμε να τους υπενθυμίσουμε ότι ήταν, είναι και παραμένουν ανεπιθύμητοι. Ο αγώνας του κρητικού λαού θα συνεχιστεί - για αυτό μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε - μέχρι το οριστικό διώξιμό τους».

Κλείνοντας ο Μανώλης Νταγκουνάκης κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει απόφαση κατά της πρότασης των Αμερικανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ