Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδήλωσαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Αντιπολεμική εκδήλωση μνήμης και αγώνα πραγματοποίησε χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ, με τη συμπλήρωση 63 χρόνων από την αποφράδα εκείνη μέρα που οι ΗΠΑ διέπραξαν ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα του 20ού αιώνα, το βομβαρδισμό με ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με το πανό στην κορυφή της πορείας που έγραφε «Τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού εγκλήματος των ΗΠΑ» και με τα συνθήματα «Ποτέ πια πόλεμος», «Εξω οι Αμερικανοβρετανοί και όλοι οι εισβολείς από Ιράκ, Αφγανιστάν», «Να φύγουν οι βάσεις», κ.ά.

«Στις 6 Αυγούστου 1945 και μέσα σ' ένα λεπτό εξοντώθηκαν 160.000 άμαχοι κάτοικοι στη Χιροσίμα. Ακολούθησε και δεύτερη ρίψη ατομικής βόμβας έπειτα από λίγες μέρες στο Ναγκασάκι», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρης Ζαχαριάδης, οργανωτικός γραμματέας της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. «Ετσι όπως ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ συνέχισαν και στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, ξανά στο πολύπαθο Ιράκ. Οπου κι αν γυρίσει τα μάτια του κανείς, σε όποιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη, θα βρει σημάδια από τα αποτρόπαια εγκλήματά τους. Εμφύλιοι πόλεμοι, πραξικοπήματα, ωμές εισβολές - Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Ινδονησία, Κούβα, Χιλή, Νικαράγουα, Παναμάς... Ιδιες μεθόδους παντού για να επιβάλουν τα άνομα συμφέροντά τους», τόνισε ο Δ. Ζαχαριάδης. Ακόμη είπε ότι «ο διεθνής συντονισμός των κινημάτων αυτών ενάντια στον πόλεμο, στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, η πλατύτητα και η πολυμορφία του κινήματος, ο έντονος αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός του, δημιουργούν νέες προϋποθέσεις για άνοδο της λαϊκής πάλης στο μέλλον».

Τέλος, ακολούθησε πορεία προς το αμερικάνικο και αγγλικό προξενείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ