Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ

Με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δήθεν εξυγίανση του (ΟΣΕ) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«

Με το λεγόμενο σχέδιο "εξυγίανσης", η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το διαχρονικό έγκλημα της υποβάθμισης - διάλυσης των σιδηροδρόμων, με τελικό στόχο την πλήρη παράδοση των κερδοφόρων τομέων του στο κεφάλαιο. Ο σχεδιασμός της βαδίζει παράλληλα με την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων που προωθεί η ΕΕ: Μέχρι το τέλος του χρόνου απελευθέρωση των εμπορικών αμαξοστοιχιών και μέχρι το 2010 και των επιβατικών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αποτελεί απάντηση, όπως ισχυρίζεται, στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΟΣΕ και που πληρώνουν τόσο οι επιβάτες, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Στην πραγματικότητα αξιοποιεί αυτήν την κατάσταση, για την οποία και η ίδια ευθύνεται, για να προωθήσει τα σχέδια της πλήρους διάλυσης - ιδιωτικοποίησης.

Αυτό πραγματοποιείται με:

-- Τη συνέχιση των περικοπών συρμών και δρομολογίων.

-- Τις νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

-- Την πλήρη διάσπαση του ΟΣΕ, με την αποκοπή της "ΤΡΑΙΝΟΣΕ" και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Την ιδιωτικοποίηση τομέων του ΟΣΕ, μέσω των ΣΔΙΤ, που και σήμερα ενδιαφέρουν επιχειρηματίες.

-- Τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 2.000 - 3.000, όταν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες.

-- Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών των εργαζομένων.

Αν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, οι συνέπειες δε θα είναι οδυνηρές μόνο για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, αλλά για το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ανάγκη και είναι δικαίωμά τους οι φθηνές και ασφαλείς σιδηροδρομικές υπηρεσίες. Θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των αμαξοστοιχιών, των εργαζομένων και των επιβατών. Τα σκάνδαλα όχι μόνο δε θα περιοριστούν, αλλά θα αυξηθούν.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, και γενικότερα, να απορρίψουν αυτά τα σχέδια και αποφασιστικά να τα αντιπαλέψουν. Απάντηση σε αυτήν την πολιτική μπορούν να δώσουν μόνο από θέση συνολικής απόρριψης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των μεταφορών που προωθεί η ΕΕ με τη συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γίνει μόνο όταν ο σιδηρόδρομος γίνει λαϊκή περιουσία, σε μια λαϊκή οικονομία με λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ