Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
34 χρόνια από τη δεύτερη εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Συμπληρώθηκαν χτες 34 χρόνια από τη δεύτερη εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ με αφορμή τη χτεσινή επέτειο με ανακοίνωσή του απηύθυνε «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους Βαρωσιώτες, σε όλους τους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και διαδηλώνει ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσει με συνέπεια τον αγώνα για δίκαιη, λειτουργική, βιώσιμη και ειρηνική λύση στο Κυπριακό στη βάση αρχών».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις μέχρι τώρα εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, ενότητα που θα ενισχύσει τον Πρόεδρο στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει».

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του θυμίζει ότι «συμπληρώνονται 34 χρόνια από την ημέρα που τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούσαν προκλητικά στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της εισβολής, της οποίας αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της αγαπημένης πόλης του Ευαγόρα, της Αμμοχώστου». Τονίζει δε ότι «η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και οι συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων δημιούργησαν νέες ελπίδες στον κυπριακό λαό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στις συναντήσεις των τελευταίων μηνών με την τουρκοκυπριακή ηγεσία με αποφασιστικότητα, προσήλωση σε αρχές και ειλικρινή βούληση», ενώ «τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων δημιουργούν ευνοϊκή συγκυρία για ευόδωση των προσπαθειών».

«Ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, «το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να στηρίξει ομόθυμα τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη δίκαιης και συμφωνημένης λύσης. Επιπλέον, το ΑΚΕΛ καλεί την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιδείξει την ανάλογη πολιτική βούληση και ειλικρίνεια για να καρποφορήσει η προσπάθεια που ξεκίνησε».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ καλεί «την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να τοποθετήσει το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων των δύο ηγετών προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι αδημονούν για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης».

Καταλήγοντας το ΑΚΕΛ καλεί «την Τουρκία και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνεργαστούν με την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 καθώς και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Στο μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία εξέφρασε προς τα Ηνωμένα Εθνη η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία, στο διάστημα 2 Ιούνη έως και 29 Ιούλη, απευθύνοντας σχετική επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στην επιστολή του ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από την Τουρκία και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι συνιστούν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της.

Παράλληλα, στην επιστολή τονίζεται ότι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή της Δημοκρατίας εις βάρος μιας κυρίαρχης χώρας, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με σοβαρές επιπτώσεις για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ