Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Μόσχα ούτε προελαύνει, ούτε οπισθοχωρεί...

Συνέντευξη Τύπου του Ρώσου επιτετραμμένου στην Αθήνα

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ούτε προελαύνουν ούτε οπισθοχωρούν από τις περιοχές πέριξ της Νοτίου Οσετίας, τόνισε χτες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο επιτετραμμένος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μιχαήλ Σάβα. Σημείωσε ότι η Μόσχα «δεν επιδιώκει την καταστροφή αλλά την εκτόπιση» του γεωργιανού στρατού από την περιοχή, α) για την ασφάλεια του ντόπιου πληθυσμού και β) για την αποτροπή νέων ένοπλων επιθέσεων κατά των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται χρόνια στην περιοχή. «Σε πρώτο πλάνο προτείνουμε να αποδεχτεί η Γεωργία τη δέσμευσή της για τη μη χρήση βίας» είπε συμπληρώνοντας: «Μόνος σκοπός της Ρωσίας είναι η αποκατάσταση της ειρήνης και η ύπαρξη μίας δεσμευτικής συμφωνίας για τη Γεωργία για την αποτροπή νέων συγκρούσεων».

Χαρακτήρισε «ενέργειες εθνοκάθαρσης» τον ισοπεδωτικό βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας απ' το γεωργιανό στρατό, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δε θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός παρατηρητής στα τεκταινόμενα της περιοχής. Γι' αυτό και η Ρωσία αποφάσισε να αναλάβει την ανοικοδόμηση της Ν. Οσετίας με τουλάχιστον 500.000.000 δολάρια και την υποστήριξη των προσφύγων..

Αναφέρθηκε στον Μιχαήλ Σαακασβίλι χαρακτηρίζοντάς τον «αναξιόπιστο εταίρο επειδή ήταν αυτός που διέταξε την επίθεση για το θάνατο 2.000 αμάχων και 15 Ρώσων στρατιωτών». Εντούτοις, διαχώρισε τη στάση της Μόσχας έναντι του γεωργιανού λαού, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις δε θα πρέπει να εξασθενίσουν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ξένων δακτύλων πίσω από την κρίση, παρατήρησε «με ανησυχία μία σειρά ορισμένων έμμεσων και άμεσων περιπτώσεων που συνδέονται με την εισβολή», όπως η παρουσία 127 Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στη Γεωργία, η ολοκλήρωση μεγάλων κοινών αμερικανο-γεωργιανών στρατιωτικών γυμνασίων λίγο πριν τη σύρραξη με 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες...

Τέλος, απέρριψε τις αιτιάσεις της Γεωργίας περί ρωσικών πυρών στον πετρελαιοαγωγό Μπαϊκού - Τσεϊχάν, λέγοντας ότι αυτός «δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο της ρωσικής πλευράς»...


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ