Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Κρίσιμο» δεκαήμερο

Ο Νίμιτς αναμένει τις τοποθετήσεις Αθήνας και Σκοπίων στις προτάσεις του, που υπέβαλε χτες για την επίλυση του ζητήματος

Μέσα στο προσεχές δεκαήμερο θα διαφανεί αν Αθήνα και Σκόπια υιοθετήσουν την πρόταση που υπέβαλε χτες ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

Τη νέα του πρόταση, την οποία δεν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, παρουσίασε χτες στη Νέα Υόρκη στους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ ο Αμερικανός μεσολαβητής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο διαμεσολαβητής προτείνει ως όνομα για την ΠΓΔΜ το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ονομασία αυτή φαίνεται πως ικανοποιεί την Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν χτες στο ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι ικανοποιημένη και από το εύρος της χρήσης της ονομασίας, όπως την προτείνει ο διαμεσολαβητής.

Οπως είπε ο ίδιος, μετά την κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Ο Νίμιτς ανακοίνωσε πως την επόμενη βδομάδα θα υπάρξουν νέες συναντήσεις και στο μεσοδιάστημα οι δύο κυβερνήσεις θα έχουν το χρόνο να επεξεργαστούν την πρότασή του. «Χρειάζεται ενδελεχής μελέτη των παραμέτρων και των αντιδράσεων για το συγκεκριμένο εγχείρημα», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα εάν διαπιστώνει ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο, ο Αμερικανός μεσολαβητής απάντησε ότι «σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει αδιέξοδο». Διαμήνυσε, ωστόσο, ότι «το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί» και αυτό εναπόκειται στις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Καταλήγοντας, ο Νίμιτς απέφυγε να μιλήσει για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί της πρότασής του, τονίζοντας πως «το μέλλον εξαρτάται από τα δύο μέρη. Το καλύτερο θα είναι η διευθέτηση του θέματος τώρα».

Σύμφωνα με όσα λένε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα θα αναμένει τις αντιδράσεις της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, εκεί υπάρχει καταγεγραμμένη δημόσια διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στη θετική εξέλιξη της υπόθεσης. Πάντως, από ελληνικής πλευράς, όπως υπενθυμίζουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, ισχύουν τα όσα δημόσια έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός: Η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία, αρκεί η ονομασία αυτή να ισχύει για όλες τις σχέσεις αυτού του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ