Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Βαρέλι δίχως πάτο...

Παρά τη μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και τη μεγάλη απαξίωση ήδη του συνόλου των μετοχικών τίτλων, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο κενό πέφτουν μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις τόνωσης των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς οι δείκτες συνεχίζουν την ελεύθερη πτωτική τους πορεία, καθώς στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανακατατάξεων που γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, όσοι παραμένουν ακόμα ισχυροί στις αγορές, καραδοκούν να βάλουν στο χέρι μετοχικούς τίτλους και ολόκληρους επιχειρηματικούς ομίλους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Τελευταία τονωτική κίνηση ήταν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών που προχώρησαν σε μία συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους, κατά 0,50%, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαστάσεις της κρίσης. Κίνηση, η οποία ωστόσο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού και χτες στα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου η πτώση των τιμών στις μετοχές ήταν σημαντική.

Τα παρεμβατικά επιτόκια της FED, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας διαμορφώθηκαν τώρα σε 1,50%, 3,75% και 4,50% αντίστοιχα. Τα επιτόκια μείωσαν ακόμα οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, του Καναδά και της Σουηδίας, ενώ η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,27%.

Ο Λευκός Οίκος διά στόματος Τόνι Φράτο, ελπροσώπου του, χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση των κεντρικών τραπεζών, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση σέβεται «την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής». Σε ανάλογο μήκος κύματος η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αποτελεί ένδειξη ενδυνάμωσης της οικονομίας και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στον αντίποδα των «τονωτικών δηλώσεων» Μέρκελ και Μπους, ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος -Καν, που προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκονται στο χείλος - αν όχι εντός - της οικονομικής ύφεσης. Αν και, σύμφωνα με τον Στρος - Καν, η πιθανότητα να υπάρξει παγκόσμια ύφεση είναι μικρή, η συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή αναταραχή θα έχει πολύπλευρες συνέπειες, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης και οι παγκόσμιες πιστώσεις έχουν «παγώσει». Στο μεταξύ, η χρηματοπιστωτική κρίση θα είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας της σύσκεψης των υπουργών Οικονομίας και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στις 10 του Οκτώβρη στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, ανακοίνωσε χτες το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, με τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισ. στερλινών (260 δισ. ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισ. στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση. Οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barclays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Nationwide Building Society, η Lloyds TSB, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

Σε άλλες εξελίξεις:

  • Τις μεγαλύτερες απώλειες των δύο τελευταίων δεκαετιών σημειώνουν οι αναδυόμενες αγορές και οι αρχές σε Ρωσία, Ινδονησία, Ουκρανία και Ρουμανία αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα χρηματιστήρια λόγω των μαζικών - ανεκτέλεστων - εντολών πωλήσεων.
  • Το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους συζητούν οι τράπεζες Caisse d' Epargne και Banques Populaires. Αν συμφωνήσουν, θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, με κεφάλαιο 40 δισ. ευρώ, κύκλο εργασιών περί τα 480 δισ. ευρώ και περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους. Οι δύο τράπεζες συνεργάζονται, ήδη, στην επενδυτική εταιρεία «Natixis», που δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα στην πρόσφατη οικονομική κρίση.
  • Τη σύσταση ενός Εναλλακτικού Νομισματικού Ταμείου, με τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών, που θα σχεδιάσει νέα οικονομική δομή και θα υπερασπίζει την οικονομική ανεξαρτησία και κυριαρχία των χωρών, πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών του Εκουαδόρ, Πέδρο Πάες, στη Διάσκεψη για την Πολιτική Οικονομία με αντικείμενο την κρίση, η οποία γίνεται στη Βενεζουέλα με τη συμμετοχή υπουργών και οικονομολόγων από 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ