Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών του ΑΠΘ

Από παλαιότερη κινητοποίηση της Πανσπουδαστικής στη Θεσσαλονίκη για τα προβλήματα της Φοιτητικής Εστίας και της σίτισης

Motion Team

Από παλαιότερη κινητοποίηση της Πανσπουδαστικής στη Θεσσαλονίκη για τα προβλήματα της Φοιτητικής Εστίας και της σίτισης
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα αιτήματα των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τον συνεχιζόμενο περιορισμό του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, τονίζοντας ότι το κόστος σπουδών για τη λαϊκή οικογένεια γίνεται χρόνο με το χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο. Σύμφωνα με στοιχεία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας:

  • Οι φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλύπτουν μόνο το 2% των φοιτητών του, αφού διατίθενται μόνο 1.700 κρεβάτια.
  • Εχει γίνει πλέον κανόνας οι φοιτητές να αγοράζουν με δικά τους έξοδα συγγράμματα, βιβλία και αναλώσιμα, καθώς και τον εξοπλισμό που απαιτείται για ορισμένα μαθήματα.
  • Το ποσό που έδιναν μέχρι πέρυσι οι κυβερνήσεις για την ημερήσια σίτιση του κάθε φοιτητή ήταν 1,64 ευρώ, ενώ πέρσι δόθηκε αύξηση - κοροϊδία 0,16 ευρώ, φτάνοντας στο ποσό των 1,80 ευρώ. Συν τοις άλλοις, κόβεται το επίδομα σίτισης για το Σαββατοκύριακο και οι φοιτητές θα λαμβάνουν εφεξής ξηρά τροφή.

Εκτιμάται, λοιπόν, πως τα πάγια μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του ξεπερνούν τα 800 ευρώ. Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να βρουν δουλειά ακόμα και από το πρώτο έτος των σπουδών τους, προκειμένου να διευκολύνουν τους γονείς τους, που υφίστανται τις επιπτώσεις της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Πρόκειται για την ίδια πολιτική που ασκείται και στον τομέα της Παιδείας, με αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, επειδή η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα προς όλους, αποκλειστικά από τον δημόσιο τομέα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου:

α) Να ανεγερθούν νέες εστίες και μέχρι τότε να ενοικιαστούν ξενοδοχεία, ώστε να μην επιβαρυνθεί καμία οικογένεια με τα έξοδα ενοικίασης σπιτιού,

β) Να αυξηθεί το ποσό για την ημερήσια σίτιση και να εγκριθεί επίδομα σίτισης για τα Σαββατοκύριακα και

γ) να παρέχονται δωρεάν όλα τα συγγράμματα, τα βιβλία και ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ