Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η οικονομία «αντέχει» για πριμοδότηση των τραπεζών

Νόμος του κράτους γίνεται η ληστεία των 28 δισ. ευρώ που θα δοθούν στους τραπεζίτες, στο όνομα της... θωράκισης της οικονομίας από την κρίση

Νόμος του κράτους γίνεται το νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών. Η κυβέρνηση, την ώρα που επιμένει στη συνέχιση των εισοδηματικών και γενικότερων αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, με το επιχείρημα «δεν αντέχει η οικονομία», πριμοδοτεί τις τράπεζες με κρατικά κεφάλαια ύψους 28 δισ. ευρω, στο όνομα της... θωράκισης της ελληνικής οικονομίας από τη διεθνή κρίση!

Με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, νομιμοποιείται μία πρωτοφανούς έκτασης ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος καλείται να στηρίξει την κερδοφορία του χρυσοφόρου τραπεζικού κεφαλαίου, μέσω της υποθήκευσης των λαϊκών εισοδημάτων για τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 28 δισ. ευρώ που θα δοθούν από το Δημόσιο στους τραπεζίτες με διάφορες μορφές, αντιστοιχούν στο 11,5% του ΑΕΠ του 2008. Η συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, συνιστά κάτι το πρωτόγνωρο στη μεταπολιτευτική περίοδο του ελληνικού καπιταλισμού.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης» εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή και προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή. Επιχειρώντας να εμφανίσει το μαύρο άσπρο, ο υπουργός Οικονομίας - με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής - ισχυρίστηκε πως η γενναιόδωρη πριμοδότηση προς τις τράπεζες, γίνεται... για το καλό του ελληνικού λαού! Τα κρατικά κεφάλαια, είπε, δίνονται «... προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, όλοι όσοι χρειάζονται χρήματα»!

Στα 7 άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπεται:

  • Η έκδοση από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, προνομιούχων μετοχών ως το ποσό των 5 δισ. ευρω, οι οποίες εξαγοράζονται από το ελληνικό Δημόσιο μέχρι 31/12/2009. Το Δημόσιο θα συμμετέχει με εκπρόσωπό του στα ΔΣ των τραπεζών με δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα αμοιβών των στελεχών των τραπεζών. Οσο το Δημόσιο θα έχει στην κατοχή του τις προνομιούχες μετοχές, θα δικαιούται μέρισμα 10% επί του εισφερομένου κεφαλαίου. Το δε ποσό του μερίσματος θα αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα των τραπεζών.
  • Παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που θα συνάψουν οι τράπεζες μέχρι 31/12/2009 και μέχρι του ποσού των 15 δισ. ευρώ. Για την παροχή της κρατικής εγγύησης προβλέπεται προμήθεια και άλλες εξασφαλίσεις, οι οποίες θα γίνουν γνωστές με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.
  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορεί να εκδίδει τίτλους του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 8 δισ. ευρώ, τους οποίους θα διαθέτει εν συνεχεία απ' ευθείας στα τραπεζικά ιδρύματα έναντι προμήθειας και άλλων εξασφαλίσεων. Η όλη διαδικασία (όροι έκδοσης των τίτλων, διάθεση, προμήθειες, εξασφαλίσεις κλπ) θα γίνει και πάλι με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

Σαν «φερετζές» συγκάλυψης της ληστείας λειτουργεί το άρθρο 5 σύμφωνα με το οποίο όσες τράπεζες πάρουν το ζεστό χρήμα των 5 δισ. ευρώ, οφείλουν να το χρησιμοποιήσουν για χορήγηση στεγαστικών και δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους... Προβλέπεται τέλος η δυνατότητα να παρέχεται υπέρ του Δημοσίου ασφάλεια επί απαιτήσεων που έχουν οι δανειοδοτούμενες τράπεζες, από τρίτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ