Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ
Εκ περιτροπής εργασία με τις πλάτες της ΠΑΣΚΕ

Σε δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις της περιοχής (στη μία με τη συναίνεση του εργοδοτικού σωματείου) βρίσκει πλήρη εφαρμογή η αντιδραστική νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ

Εφαρμογή στην πράξη βρίσκει η «πρόταση» του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου για εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει εκ περιτροπής εργασία με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών από την εργοδοσία και μάλιστα με ανοιχτές απειλές για απολύσεις και λουκέτα στις επιχειρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Μοχλός για την προώθηση τέτοιων σχεδίων αποτελούν σωματεία όπου πλειοψηφεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, τον αντιδραστικό του ρόλο στο πλευρό της εργοδοσίας.

Οπως προκύπτει από καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών, σε δύο επιχειρήσεις του Θριασίου και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του αντεργατικού μέτρου. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις ΑΛΚΟ (αλουμινοκατασκευές) και ΑΒΕΛΟΝ (βιομηχανία επίπλων κουζίνας) που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και απασχολούν από περίπου 150 εργαζόμενους η κάθε μία. Μάλιστα, στην περίπτωση της ΑΛΚΟ έχει εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη του σωματείου το οποίο ελέγχεται απόλυτα από την ίδια την ΠΑΣΚΕ! Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού έχουν συμφωνήσει για εργασία τριών ημερών τη βδομάδα με μείωση αποδοχών τουλάχιστον για 2 μήνες. Μάλιστα, η εργοδοσία απείλησε ανοιχτά ότι, αν δεν εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία θα προχωράει σε πέντε απολύσεις εργαζομένων κάθε μήνα.

Στη βιομηχανία επίπλων κουζίνας ΑΒΕΛΟΝ, από την άλλη, δεν υπάρχει καν σωματείο και η εργοδοσία εξανάγκασε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών. Απείλησε ότι αν οι εργαζόμενοι δε συναινέσουν, θα προχωρήσει σε απολύσεις ή ακόμα και κλείσιμο του εργοστασίου. Σαν αποτέλεσμα, το προσωπικό του εργοστασίου (εργάτες και υπάλληλοι) δεν εργάζεται κάθε Δευτέρα και τις υπόλοιπες ημέρες απασχολείται κατά μία ώρα λιγότερο από το συμβατικό ωράριο.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο επιχειρήσεις έγινε γνωστή η εφαρμογή αυτών των αντεργατικών μέτρων μόνο μετά από καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών. Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν έχει προχωρήσει το μέτρο και σε άλλες από τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Θριασίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-06-20 00:00:00.0)
Η ανοχή οδηγεί μόνο στην καταστροφή (2013-03-15 00:00:00.0)
Αντιστέκονται στις αντεργατικές μεθοδεύσεις (2012-06-29 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη δράση και τον αγώνα τους (2012-04-24 00:00:00.0)
Ενιαίο ταξικό μέτωπο κόντρα στη δραστική μείωση μισθών και την εκ περιτροπής εργασία (2011-11-24 00:00:00.0)
Εκβιαστική μείωση μισθών στο όνομα της κρίσης (2009-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ