Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ισχυρό ΚΚΕ, δύναμη για τους ναυτεργάτες και τους αγώνες τους

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ καταθέτει στους ναυτεργάτες τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψής της, που έγινε την περασμένη Κυριακή, μπροστά στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος, απευθύνοντας το μήνυμα ότι: «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δίνει δύναμη στους ναυτεργάτες και στους αγώνες τους» για τα δικαιώματά τους, «για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το Σοσιαλισμό που είναι η μοναδική λύση απέναντι στην εκμετάλλευση, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Η ΚΟΝ καταθέτει τον απολογισμό δράσης της, τονίζοντας το σταθερό προσανατολισμό των κομμουνιστών ναυτεργατών κατά του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, κατά της πολιτικής του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, της πολιτικής που χτυπάει τα συμφέροντα, τα δικαιώματα των ναυτεργατών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Επισημαίνει ότι αντιπαρατίθενται αποφασιστικά με την πλειοψηφία της ΠΝΟ και τις πλειοψηφίες των διοικήσεων σωματείων που υπηρετούν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και την αντεργατική πολιτική.

Επισημαίνει ότι οι κομμουνιστές ναυτεργάτες «στηρίζουν την πάλη του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, της Ενωσης συνταξιούχων ΠΕΣ - ΝΑΤ, δίνουν τη μάχη μέσα από τους αγωνιστικούς συνδυασμούς στα άλλα σωματεία». Χαρακτηρίζει παρακαταθήκη τους αγώνες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα που είχαν στην πρώτη γραμμή τους κομμουνιστές ναυτεργάτες. Υπογραμμίζει ότι οι απαιτήσεις σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς οι εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα προνόμια που τους παραχώρησαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, τώρα, στο όνομα της κρίσης έχουν εξαπολύσει ακόμα πιο άγρια επίθεση.

Σημειώνει την ανάγκη σήμερα «να προχωρήσει πιο γρήγορα η οργάνωση των ναυτεργατών στα σωματεία και τα καράβια, να αποδυναμωθεί η λογική της υποταγής και της ταξικής συνεργασίας, να αποδυναμωθεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Να δυναμώσουν τα ταξικά συνδικάτα, να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις στο ΠΑΜΕ, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να παλέψουν μαζί με το ταξικό κίνημα νέα σωματεία, περισσότεροι συνδικαλιστές, περισσότεροι ναυτεργάτες». Επισημαίνει την ανάγκη του συντονισμού της πάλης των κλάδων, στις ειδικότητες, της ενίσχυσης της ταξικής ενότητας των ναυτεργατών με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, να αναπτυχθεί κοινή δράση ναυτεργατών και εργαζομένων των νησιών.

«Να αναπτυχθεί η ταξική διεθνιστική δράση και να δυναμώσει ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστών που δολοφονούν τους λαούς, όπως κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Η ΚΟΝ υπογραμμίζει ότι με βάση την πείρα τους οι ναυτεργάτες «έχουν υποχρέωση και συμφέρον να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις» των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ να μην εμπιστεύονται τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. Ακολουθούν το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο το κέρδος, τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου. «Στηρίζουν τη γενικότερη στρατηγική και την κοινή ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει βάση την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων».

Καλεί τους ναυτεργάτες, με τη δική τους συμβολή, να κάνουν το ΚΚΕ «πιο δυνατό, πιο ικανό στον αγώνα για τα δικαιώματά τους», για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό, τονίζοντας ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης συνδέεται με τη συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού - Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, «της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα δώσει δύναμη στην ταξική πάλη», για ναυτιλία «προς όφελος των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με πλοία - λιμάνια - ναυπηγεία, κοινωνική ιδιοκτησία, περιουσία του λαού». Με αξιόπλοα πλοία, σεβασμό της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στην υγεία και την ασφάλεια των πληρωμάτων. Εξασφάλιση του δικαιώματος δουλειάς και των άλλων δικαιωμάτων, δωρεάν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Απρόσκοπτη, σύγχρονη, συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση όλων των νησιών με φτηνό εισιτήριο. Για ναυτιλία που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ