Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Βασικές προτεραιότητας για την Τσεχική Προεδρία, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό της χώρας Μ. Τοπόλανεκ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι η «οικονομία, η ενέργεια και ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο», ενώ η Προεδρία της Τσεχίας θα βρεθεί αντιμέτωπη και με προκλήσεις, όπως «η ολοκλήρωση της θεσμικής μεταρρύθμισης της ΕΕ, η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας και οι επιπτώσεις που αυτή έχει στην παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ». Επίσης έκανε σαφές ότι θα δοθεί έμφαση στο ρόλο του ΝΑΤΟ, που χαρακτήρισε «ως την πιο σημαντική υπερατλαντική αμυντική συμμαχία» (είναι γνωστό ότι η αντιδραστική κυβέρνηση της Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις του λαού, έχει συμφωνήσει με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό για την εγκατάσταση των ραντάρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας»). Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί και «λύση» για να μεταπειστούν οι Ιρλανδοί για το «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας και σημείωσε με νόημα ότι «αν γινόταν δημοψήφισμα επίσης δε θα εγκρινόταν».

Στα παραπάνω ζητήματα αναφέρθηκε, κατά τη συνεδρίαση, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ισχυριζόμενος ότι, διευθετώντας τα αποτελεσματικά, η ΕΕ θα αποδείξει την αξία της, «καθιστώντας σαφές γιατί οι πολίτες θα πρέπει να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, αλλά και γιατί χρειαζόμαστε τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μ. Τοπόλανεκ σχετικά με το Πρόγραμμα της Τσεχικής Προεδρίας, ο Θανάσης Παφίλης, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKE, σημείωσε: «Οι δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικά η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνιστούν συνέχεια της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των προηγούμενων Προεδριών».

Παράλληλα, επισήμανε: «Εστειλαν το μήνυμα ότι η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, θα συνεχιστεί αμείωτα. O ιμπεριαλιστικός ρόλος της ΕΕ θα ενισχυθεί, όπως άλλωστε φρόντισε να δείξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η Τσεχική Προεδρία, στηρίζοντας την ιμπεριαλιστική εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, νομιμοποιώντας τη βάρβαρη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, σε πλήρη σύμπλευση με τις HΠA και το σχέδιο HΠA - NATO - EE για τη "Νέα Μέση Ανατολή"».

Οπως υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, «οι προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας, όπως παρουσιάστηκαν, είναι: H κατάργηση κάθε φραγμού στην ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ με αιχμές τη γρήγορη ενσωμάτωση στα εθνικά Δίκαια της Οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (Οδηγία "Μπολκεστάιν"), την προώθηση της Οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών Υγείας στην ΕΕ και την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης στους τομείς της ενέργειας. H προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας με κεντρική προτεραιότητα τη γενικευμένη εφαρμογή της περιβόητης "ευελφάλειας". H επιβολή στους λαούς της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο εκβιασμός του ιρλανδικού λαού να συρθεί σε νέο δημοψήφισμα που θα ακυρώνει τη βούλησή του. H ενίσχυση της "στρατηγικής συμμαχίας" ΕΕ - HΠA. Αναθεώρηση της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ, που θα λειτουργούν και συμπληρωματικά με τις δυνάμεις του NATO. H ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, με προτεραιότητα τις περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, Ουκρανία, Καύκασος, Κασπία, Δυτικά Βαλκάνια, Μέση Ανατολή».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόγραμμα της Τσεχικής Προεδρίας σηματοδοτεί συνεχιζόμενη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ, με στόχο να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αύξηση της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς, των ιμπεριαλιστικών της παρεμβάσεων, βελτίωση της δυνατότητάς της για στρατιωτικές επεμβάσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο. Στην επιθετικότητα της ΕΕ οι λαοί χρειάζεται να απαντήσουν περνώντας στην αντεπίθεση. Αντίσταση, ανυπακοή, ρήξη με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, με την ίδια την ΕΕ είναι ο δρόμος των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ