Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καινούρια βάρη για το λαό νέα προνόμια για το κεφάλαιο

Πάνω σ' αυτόν πυλώνα κινούνται οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης»

Οι θέσεις του παρουσίασε χτες το ΠΑΣΟΚ για την «αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» αποτελούν μια δέσμη προτάσεων που στο επίκεντρό τους έχουν τη διεύρυνση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσα από νέες μορφές ...«ενεργητικής απασχόλησης». Συνοδεύονται από την παροχή πλήθους «οικονομικών κινήτρων» και «ζεστού χρήματος» στις μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Και εξαντλούν τις ...«φιλολαϊκές παροχές» στην υπόσχεση για χορήγηση ενός «εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης», ύψους 68 λεπτών τη μέρα για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού!

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και χωρίς την ελάχιστη διαφοροποίηση από τις αντιλαϊκές επιλογές της ΝΔ, οι υπεύθυνοι του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου και αφού προχώρησαν στη διαπίστωση ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης ναρκοθετούν την ελληνική οικονομία», ζήτησαν πρόωρες εκλογές για να εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα. Πίσω από τις φραστικές επιθέσεις προς την κυβέρνηση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να κρύψουν ότι με τις προτάσεις τους επιδιώκουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και την ίδια στιγμή να στηρίξουν με κάθε μέσο το μεγάλο κεφάλαιο.

Η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη και οι, Δ. Κουσελάς και Ε. Κουτμερίδης, μετά την προχτεσινή σύσκεψη που είχαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έδωσαν συνέντευξη, στην οποία πρότειναν:

-- Ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» και την επίσπευση των «αναγκαίων αναδιαρθρώσεων στους τομείς της οικονομίας που μαστίζονται από την κρίση (...) έστω να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», επαναφέροντας τις αντεργατικές προτάσεις «για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των εισερχομένων στην αγορά εργασίας για 4 χρόνια», τη δημιουργία «θέσεων κοινωνικής εργασίας», δηλαδή επέκταση του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης.

-- Δρομολόγηση νέων «έργων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)» ζητώντας να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Δημιουργία «ταμείου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανάλογο με το Ταμείο Αναχρηματοδότησης των Τραπεζών», που ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να επωφεληθούν από κρατικές επιχορηγήσεις.

-- Χορήγηση επιδομάτων πτωχοκομείου για την «ενίσχυση των ασθενέστερων» μέσα από ένα επίδομα «αλληλεγγύης», που αντιστοιχεί σε 68 λεπτά του ευρώ τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας, με εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ.

Συντηρεί την «εκλογολογία»

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ, σε μια επιχείρηση να αποπροσανατολίσει το λαό, «παίζει» με την εκλογολογία. Με δημόσιες τοποθετήσεις του ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας - είχε προηγηθεί ο Θ. Πάγκαλος - ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια, αλλά μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γιατί «θεωρούμε ότι σε τέτοιες στιγμές πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στο λαό να μιλήσει».

Η θέση του Δ. Ρέππα, όσο και αν ο ίδιος προσπάθησε να την εμφανίσει ως προσωπική άποψη, εκφράζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «σέβεται υπερβολικά τον Κ. Παπούλια», αλλά «θα πάρουμε την απόφασή μας, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ