Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Σήκω πριν σε γονατίσουν

Οταν σου λέει πως προβλέπει 1,5% πληθωρισμό και συ, στο σούπερ μάρκετ, βλέπεις κάθε μέρα τα χαρτάκια με τις τιμές να αλλάζουν, αυξάνοντας προς τα πάνω το κόστος για την τσέπη σου, σημαίνει πως, με μπούσουλα τους μισθούς στο Δημόσιο, πας ολοταχώς για μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, νέα απώλεια στο εισόδημα για όσους στηρίζουν την επιβίωσή τους στη μισθωτή εργασία.

Περικοπή δαπανών. Αυτό κράτα απ' όσα ακούσεις για το νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Κι όταν αυτοί μιλάνε για περικοπές δαπανών στο Δημόσιο, ετοιμάσου να πληρώσεις περισσότερα και για την Υγεία, και για την Παιδεία, και για την Πρόνοια, πέρα από το πάγωμα μισθών.

Ανοιγμα των αγορών, λέει. Εκεί η έμφαση. Διάβαζε δίπλα τι σημαίνει άνοιγμα των αγορών, όπου μια χούφτα εταιρείες ελέγχουν τη γη, τα προϊόντα της, τις τιμές τους. Κράτα απ' αυτό το γεγονός ότι ο χτεσινός αγρότης είναι ήδη σήμερα εργάτης. Καλό είναι αυτό από τη σκοπιά ότι τελειώνουν οι αυταπάτες του ανθρώπου που νόμιζε πως επειδή είναι ιδιοκτήτης μερικών στρεμμάτων είναι και εξασφαλισμένος. Καλό και γιατί ο εργάτης της γης έχει έμπρακτα πλέον λόγους να συναντηθεί με τον εργάτη της πόλης. Γι' αυτό και ο φτωχός αγρότης, που ακόμη δεν έγινε εργάτης γης, έχει συμφέρον τώρα να συναντηθεί με τον εργάτη της γης και της πόλης.

Ανατροπή συσχετισμών. Αυτό είναι το κλειδί. Οχι γενικώς και αορίστως. Αλλά πολύ συγκεκριμένα κάθε μέρα. Ναι και πολιτικά, αλλά κύρια κάθε μέρα. Και αν χτες ήταν μια φορά αναγκαίο να στηθούν επιτροπές αγώνα εκεί όπου οι εργατοπατέρες εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγώνων, σήμερα είναι όρος ζωής να ξεπεραστούν στην πράξη τέτοια εμπόδια σε κάθε χώρο. Κανένας απ' όσους υπηρετούν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές δεν πρέπει να βρίσκει τόπο να σταθεί.

Συνέχιζε να διαβάζεις πίσω από τις λέξεις. Να βλέπεις ότι μιλούν για «κομμουνιστική λογική» όταν αναφέρονται σε επιδοτήσεις, γιατί βιάζονται να ξεκληρίσουν τους μικρούς αγρότες, να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια η γη. Για να πετύχουν αυτόν το στόχο, είναι ικανοί να πετάνε ως και «αντιμονοπωλιακές» παρόλες, που αφήνουν στο απυρόβλητο τα μονοπώλια.

Στην ίδια γραμμή κι αυτός - ο πρωθυπουργός, δηλαδή - που δήθεν δε γνώριζε και, αφού μόλις τώρα έμαθε, ξεκινά πορεία προς τους αγρότες. Καλού - κακού, βέβαια, πριν ξεκινήσει, δίνει κι εντολές να ανακοινωθεί παροχή χρήματος σε νέους αγρότες. Σαν κι αυτούς, που χτες έβγαιναν στο δρόμο ζητώντας νέα δάνεια. Κι επειδή δεν αρκούν οι διακηρύξεις, κινείται και ο μηχανισμός να εγκρίνει τα δάνεια.

Κάτω από άλλες συνθήκες, μία - πάλι - θα ήταν η είδηση: Εκεί ψηλά στα βουνά ανάμεσα Τρίκαλα - Γρεβενά, μια ομάδα εργατών, με την αποφασιστική στήριξη του ΠΑΜΕ, ξεκίνησε σκληρό αγώνα και, αφού αρνήθηκε να εξαγοραστεί με ψίχουλα, χτες άρχισε να μετρά υποχωρήσεις από την εταιρεία. Πριν από λίγες μέρες ένας άλλος εργάτης, σ' άλλο χώρο, είχε αρνηθεί τα 30 αργύρια που του έδιναν για να πουλήσει τους συναδέλφους του. Κι αυτός από το ΠΑΜΕ είναι. Τόσες μέρες οι αγρότες που αγκάλιασαν το κάλεσμα της Παναγροτικής Συσπείρωσης αρνούνται να υποταχτούν σε κάτι ψίχουλα κάτω απ' το τραπέζι και περήφανα ζητάνε να πληρωθούν σαν άνθρωποι για τον κόπο τους.

Καλά μηνύματα όλα αυτά, στον αντίποδα μιας προπαγάνδας που θέλει τους εργάτες πανικόβλητους από την κρίση να αυτοκτονούν.

Υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο, που προϋποθέτει συσπείρωση σε ταξική βάση, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, με ανατροπή των συσχετισμών. Αυτοί που δουλεύουν έχουν και τη δύναμη. Αρκεί να το πιστέψουν. Αρκεί αυτοί που ξέρουν να μπουν μπροστά. Και τότε κάτι «επιστήμονες» δε θα ξέρουν πού να κρυφτούν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ