Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Στο φόντο οξυμένων προβλημάτων

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί σε αντίσταση στις επιλογές κυβέρνησης - τραπεζιτών - συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών

Σε μια περίοδο κορύφωσης της επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων από τραπεζίτες και κυβέρνηση ξεκινάει σήμερα το 26ο Εκλογοαπολογιστικό και Καταστατικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος. Ενα συνέδριο που δίνει την ευκαιρία στους τραπεζοϋπαλλήλους να στείλουν μήνυμα αντίστασης στο συμβιβασμό και την απραξία της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας.

Τις δύο βασικές επιλογές που πρέπει να ακολουθήσουν οι τραπεζοϋπάλληλοι σ' αυτό το συνέδριο θέτει η ΕΣΑΚ Τραπεζών με την εκλογική της διακήρυξη: Με το μηχανισμό διαπλοκής τραπεζιτών - κυβέρνησης - συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ή με το ταξικό μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στις επιλογές τους. Η ΕΣΑΚ καλεί ακόμα τους τραπεζοϋπαλλήλους να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση με μέτωπο ανατροπής και ρήξης στην υποταγή και το συμβιβασμό και ταξική συσπείρωση και αγωνιστική ενότητα.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 631 σύνεδροι από 41 συλλόγους μέλη της ΟΤΟΕ. Σήμερα, θα εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή και θα συζητηθεί ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης. Η ψηφοφορίες θα γίνουν το Σάββατο, ενώ την Κυριακή το Συνέδριο λήγει με την εκλογή νέου 75μελές Γενικού Συμβουλίου και 47 αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Στις εκλογές θα συμμετέχουν 14 συνδυασμοί.

Στη διακήρυξή της η ΕΣΑΚ αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων μετά τις συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, σημειώνοντας: «Τα τραπεζικά σούπερ μάρκετ κάθε είδους υπηρεσιών, στήνονται, μέσα σε συνθήκες αδηφάγου ανταγωνισμού. Πάνω στα απομεινάρια των εργασιακών κατακτήσεων μέσα από αγώνες πολλών γενεών τραπεζοϋπαλλήλων. Η εισαγωγή της τεχνολογίας αλλάζει το σκηνικό αλλά και αποκαλύπτει την ταξική χρήση της, που αντί να ελαφρύνει την εργασία (μείωση ωραρίου και εντατικότητας) την επιμηκύνει, την κάνει πιο αγχώδη».

«Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός, συνεχίζει η ΕΣΑΚ, η απαιτούμενη "ευελιξία" και προσαρμοστικότητα της επιχείρησης, δεν ανέχεται συνθήκες εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας για τον εργαζόμενο, την εξασφάλιση από την απόλυση, σταθερό, εγγυημένο και αξιοπρεπές εισόδημα, ανθρώπινο ωράριο και συνθήκες εργασίας. Αντίθετα, ήδη δοκιμάζουμε τη συνταγή της εργοδοσίας: Καταστρατήγηση Οργανισμών υπηρεσίας και συλλογικών συμβάσεων, τροποποίησή τους μέσα από ανοιχτή εργοδοτική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα με σκοπό την αλλοίωση των συσχετισμών. Καταστρατήγηση του ωραρίου και ελαστικοποίησή του (με την υπογραφή της ηγεσίας της ΟΤΟΕ)».

«Περίσσεψαν οι αναλύσεις, προτάσεις, έρευνες και τα σεμινάρια. Η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνουν από διαλόγους και κοινωνικές ευαισθησίες. Μια γλώσσα καταλαβαίνουν, της αντίστασης και ανυπακοής, της ταξικής συσπείρωσης, του αγωνιστικού μετώπου ενάντια στις επιλογές τους», επισημαίνει και συνεχίζει, «αυτή τη γλώσσα θέλει να ανιχνεύσει η ΕΣΑΚ μαζί με όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που δεν περιορίζονται μόνο σε αναλύσεις, δε συμβιβάζονται με τη σημερινή πραγματικότητα στην ΟΤΟΕ. Που δεν εξαντλούνται σε διακηρύξεις και δοκιμάστηκαν πρακτικά στα κρίσιμα μέτωπα του αγώνα».

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ τονίζει ότι βασική της επιδίωξη είναι «να γίνει πλατιά συνείδηση στους εργαζόμενους και να αποτελέσει κύριο στοιχείο του προσανατολισμού ενός αγωνιστικού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δε λύνονται χωρίς ουσιαστική αμφισβήτηση και αντιπαράθεση με τις πολιτικές και τα μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ