Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Χειμώνας ληστής κι επαναστάτης

Οχειμώνας έρχεται εφέτος σαν ληστής για την εργατική τάξη. Κρατάει σαν μακρύκαννη καραμπίνα στα χέρια του, την τρομακτική αύξηση των καυσίμων, τις αλυσιδωτές αυξήσεις όλων των ειδών πρώτης ανάγκης, λόγω της υπερτίμησης του δολαρίου και την εξοντωτική ανεργία που έχει αφήσει χωρίς δουλιά πάνω από 600.000 βιοπαλαιστές. Μ' αυτό το φριχτό πρόσωπο του εξολοθρευτή φτάνει η τέταρτη εποχή του έτους. Και ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι θα οδηγήσει σε κατάσταση απελπισίας τον κοσμάκη, που είναι ήδη εξουθενωμένος από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που ασκείται σε βάρος του επί σειρά ετών. Φέτος, ναι, θα υπάρξουν σπίτια που θα περάσουν πολλές νύχτες χωρίς φωτιά, που θα πουν το ψωμί ψωμάκι και θα αισθανθούν στο έπακρο ότι η «παγκοσμιοποίηση», η «ευρωπαϊκή ενοποίηση» και ο «εκσυγχρονισμός» είναι τρεις τεράστιες απάτες που οδηγούν, όχι στον «παράδεισο», αλλά στην απόλυτη εξαθλίωση τις αδύναμες οικονομικά τάξεις.

Ο χειμώνας έρχεται εφέτος σκληρός και αδυσώπητος για τους εργάτες, τους μικρομαγαζάτορες, τους ξωμάχους της υπαίθρου, τους συνταξιούχους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Στις 170 δραχμές το λίτρο, το πετρέλαιο, φωτιά και λάβρα τα τρόφιμα στην αγορά, πανάκριβα τα χειμωνιάτικα ρούχα, στα ύψη τα νοίκια. Και άντε μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό της ακρίβειας, να ζήσεις εσύ σαν άνθρωπος, με το λειψό μεροκάματο που παίρνεις ή με τη σύνταξη πείνας που εξασφάλισες μετά από 35 ή 40 χρόνια μόχθου στα γιαπιά, στις φάμπρικες ή όπου αλλού. Και θα κρυώσεις και θα φορέσεις ξανά το τριμμένο πανωφόρι που είναι για πέταμα και θα τη βγάλεις πολλές φορές με άδειο το στομάχι.

Υπερβολές ίσως πει κάποιος από τους βολεμένους. Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που ζουν μέσα σε τόση μιζέρια; Ναι, κύριοι προνομιούχοι του συστήματος, με τις βίλες, τα τεράστια ρετιρέ, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα και τις παχυλές καταθέσεις. Πίσω από τη δική σας φανταχτερή βιτρίνα, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβιώσει και υποφέρει τα πάνδεινα. Είναι τα δύο εκατομμύρια, που, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η στατιστική υπηρεσία, «ζουν» με εβδομήντα και ογδόντα χιλιάδες το μήνα. Οσα ακριβώς ξοδεύετε εσείς κύριοι σε μια νύχτα στα «μαγαζιά» της παραλιακής.

Αυτόν το χειμώνα στις τάξεις των νεοφτωχών θα περάσουν σίγουρα κι άλλοι. Και το χειρότερο, κάποιοι θα κατρακυλήσουν ακόμη πιο χαμηλά και θα βρεθούν στην απόλυτη ένδεια, πυκνώνοντας τις ομάδες των αστέγων που περνούν τις νύχτες τους στους σταθμούς, στα γιαπιά και στις στοές των μεγάρων.

Αυτή την τραγική πορεία ακολουθούμε πλέον και αντί οι κυβερνώντες να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους για τις στρατιές των αποκλήρων που δημιουργούν, εντείνουν την αντιλαϊκή πολιτική τους για να προσθέσουν νέα θύματα στη χορεία των εξαθλιωμένων. Αιδώς, κύριοι, αιδώς θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς, αλλά οι ερυθρόκωλοι των υψηλών θώκων δεν πρόκειται να αισθανθούν την παραμικρή ντροπή ή τύψη. Αυτό άλλωστε το έργο ανέλαβαν - να εξαθλιώσουν τις λαϊκές τάξεις χάριν των ολίγων - και αυτό το έργο επιτελούν.

Αξιος, λοιπόν, ο μισθός τους, αλλά να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τον «εισπράττουν» για πολύ. Ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι για τις λαϊκές τάξεις και όλο και θα φουντώνει η αντίσταση και η πάλη μέσα σ' αυτές. Αυτός ο χειμώνας θα είναι εξοντωτικός για τον κοσμάκη, όπως είπαμε, αλλά και για την κυβέρνηση - να το ξέρει - θα είναι «κακός, ψυχρός κι ανάποδος»!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ