Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Νέος Γολγοθάς για τους λαθρομετανάστες

Τα δύσκολα γι' αυτούς τους ανθρώπους μοιάζουν μόλις να 'χουν αρχίσει. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή - το «εισιτήριο», δηλαδή, που τους ανάγκασε να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα και τους στοίχισε, επίσης, χιλιάδες δολάρια - μοιάζει ήδη να 'χει ξεφτίσει.

Ξεκίνησαν πριν έξι μήνες από τα βάθη της Τουρκίας, βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, από κει στο λιμάνι του Τσανάκαλε και αμέσως στοιβαγμένοι στο μότορσιπ «FUNDA» που τους οδήγησε στη Χίο. Σήμερα, στο συγκεκριμένο νησί, οι μετανάστες έχουν χωριστεί στα δύο: Οι 458 άνδρες οδηγήθηκαν στο γήπεδο του χωριού Πυργί (νότια του νησιού), όπου διαμένουν σε 50 σκηνές (στήθηκαν όπως - όπως) και οι 70 γυναίκες, μαζί με τα 144 παιδιά, έχουν γεμίσει το από χρόνια άδειο δημοτικό σχολείο του χωριού Αρμόλα...

Ολοι οι κάτοικοι της Χίου είναι στο πλευρό τους. Με διάφορους τρόπους, τις τελευταίες μέρες, έδειξαν την αλληλεγγύη τους. Αυτό, ωστόσο, δεν τους απαγορεύει να εκφράζουν από τώρα το φόβο πως εάν η κυβέρνηση άμεσα δε δώσει λύση στο ζήτημα, οι 667 λαθρομετανάστες θα δημιουργήσουν τρομακτικό πρόβλημα στο νησί. «Η Χίος είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τόση δυστυχία. Δεν υπάρχει υποδομή στο νησί, που να μπορεί να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Και μην ξεχνάμε το κρύο που ήδη δεν υποφέρεται, μην ξεχνάμε και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που ήδη έχουν δημιουργηθεί στα μέρη που στεγάζονται», είναι τα λόγια των Χιωτών, που προβλέπουν πως θα συμβεί ό,τι συνέβη τον περασμένο Μάρτη στα Καρδάμυλλα με τους άλλους 302 λαθρομετανάστες. Πέρασαν δύο μήνες, ώσπου να μεταφερθούν στην Αθήνα...

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έστειλε στους λαθρομετανάστες 1.000 κουβέρτες, ενώ η Νομαρχία έχει αναλάβει τη σίτισή τους. Από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έφτασαν το Σαββατοκύριακο στο νησί πέντε γιατροί (4 παθολόγοι απ' τον «Ευαγγελισμό» και ένας παιδίατρος από το «Αγία Σοφία»), αλλά και 30 αστυνομικοί για να φρουρούν τους ταλαιπωρημένους!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο χθες ζήτησε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό κόστος, καθώς και επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ή όχι πολιτικού ασύλου. Να σημειωθεί, τέλος, πως χθες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίο τα εφτά μέλη του πληρώματος, καθώς και πέντε Τούρκοι οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν στην προανάκριση «συνοδοί - διοργανωτές» της μεταφοράς των λαθρομεταναστών. Εις βάρος τους, απαγγέλθηκαν κατηγορίες όπως η συμμετοχή σε ευρύτερο διεθνές κύκλωμα, που κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση μεταφέρει στη χώρα μας πρόσφυγες, αλλά και η έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των 667 συγκεκριμένων λαθρομεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ