Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Βιβλία ακατάλληλα... και χρυσοπληρωμένα

Ενα δισ. δρχ. διατέθηκε από τον ΟΕΔΒ για αγορά ιδιαίτερα εξειδικευμένων βιβλίων από συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους

Αντιμέτωποι με την κυβερνητική αδιαφορία είναι για ακόμη μια φορά οι μαθητές των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ). Φαίνεται ότι για τους υπεύθυνους της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές αυτοί αποτελούν πολίτες β' κατηγορίας. Πέρα από τον ήδη υποβαθμισμένο ρόλο των ΤΕΕ, η υπόθεση των σχολικών βιβλίων περνάει στο εμπόριο και το δημόσιο χρυσοπληρώνει εγχειρίδια εκδοτικών οίκων που είναι ακατάλληλα, με το πρόσχημα της... καινοτομίας του λεγόμενου πολλαπλού βιβλίου.

Οι ελλείψεις σε βιβλία, σε καθηγητές, αλλά και η άθλια υλικοτεχνική υποδομή, όπως και οι ελλείψεις σε εργαστήρια και εξοπλισμό, αποτελούν την καθημερινή πραγματικότητα. Τρία χρόνια λειτουργίας των υποβαθμισμένων ΤΕΕ και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή των βιβλίων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έχουν συγγραφεί 269 νέα βιβλία, θα χρησιμοποιηθούν 73 παλαιότερα και 124 από το εμπόριο. Σύνολο 466 βιβλία. Ομως, για όλες τις ειδικότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή χρειάζονται περίπου 700 βιβλία.

Την ίδια στιγμή, όπως είχε καταγγείλει και η ΟΛΜΕ, από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίου, 1 δισ. δραχμές ξοδεύτηκε για την αγορά βιβλίων από το εμπόριο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κάποια από αυτά είναι ακατάλληλα για τις ανάγκες φοίτησης στα ΤΕΕ. Για παράδειγμα, για την Ειδικότητα Βοηθών Μικροβιολόγων δεν έχουν γραφτεί ακόμα βιβλία. Αντίθετα, έχουν σταλθεί δύο βιβλία από μονοπωλιακούς εκδοτικούς οίκους, στους οποίους έγινε και η ανάθεση, και είναι τελείως ακατάλληλα για τους μαθητές. Το ένα είναι το «Πρακτικό εγχειρίδιο εργαστηριακής αιματολογίας» του Heckner από τις επιστημονικές εκδόσεις Γ. Κ. Παρισιάνου και το άλλο είναι η «Αιμοδοσία» των Ιπ. Τσεβρένη, Ειρ. Κοντοπούλου - Γρίβα από τις εκδόσεις Λίτσας. Και τα δύο βιβλία, όπως γράφεται άλλωστε και εισαγωγικά, είναι εγχειρίδια για το κλινικό εργαστήριο και τους γιατρούς. Πέρα όμως από ακατάλληλα για μαθητές, είναι και πανάκριβα. Η τιμή για το πρώτο είναι 12.800 δραχμές και για το δεύτερο 15.000 δραχμές.

Και για μια ακόμη ειδικότητα, των Μηχανολόγων Μηχανικών, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Εχουν διανεμηθεί στους μαθητές δύο βιβλία, το «Αναρτήσεις και Συστήματα Διευθύνσεως», του Don Knowles, από τις εκδόσεις « ΙΩΝ», και η «Τεχνολογία Αυτοκινήτου πέρα από το 2000» εκδόσεις «ΙΔΕΕΑ» (Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου). Και τα δύο αυτά βιβλία στην εισαγωγή αναφέρονται σαν «βιβλία Συνεργείου». Βέβαια, σύμφωνα με τους «εμπνευστές» τα βιβλία αυτά χορηγήθηκαν στους μαθητές όχι για να διδαχτούν απ' αυτά, αλλά για προσωπική τους ενημέρωση!

Σύμφωνα πάντως με καταγγελίες, για πολλές ειδικότητες δεν έχει γίνει ακόμα η σχετική προκήρυξη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για να ξεκινήσει η συγγραφή των βιβλίων. Σύμφωνα με καταγγελία της η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, «το λεγόμενο πολλαπλό βιβλίο που εισήχθη με την αντιμεταρρύθμιση, δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως: Πολλοί εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να διδάξουν διδακτικά εγχειρίδια που άλλοι επέλεξαν, γιατί στο μεταξύ έγιναν μετακινήσεις (αποσπάσεις - μεταθέσεις). Ηδη αρκετοί εκπαιδευτικοί δέχονται τη διακριτική ή μη παρενόχληση από τους ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους να προτιμήσουν τα δικά τους βιβλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ