Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Η κερδισμένη μάχη βάζει ψηλότερα τον πήχη

Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι απήργησαν την Πέμπτη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Οικοδόμοι εργάτες στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Οικοδόμοι εργάτες στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Η πανεργατική πανελλαδική απεργία της περασμένης Πέμπτης ήταν μια πετυχημένη από κάθε άποψη κινητοποίηση. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα απήργησαν μαζικά, δείχνοντας αυξημένες διαθέσεις να αντισταθούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας και των κομμάτων της να καταστήσουν τους εργαζόμενους συνένοχους στην κρίση και να τους φορτώσουν τις συνέπειές της. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, με δεδομένο ότι η επιθετικότητα της εργοδοσίας θα μεγαλώνει και θα συνοδεύεται από ένταση της προπαγάνδας και των αντεργατικών μέτρων, όσο θα οξύνεται η κρίση.

Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων που διοργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε 70 σχεδόν πόλεις και τα νέα ποιοτικά και ποσοτικά βήματα που κατέγραψε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σ' αυτή την κερδισμένη απεργιακή μάχη, είναι αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό, το πιο αισιόδοξο στοιχείο της αναμέτρησης. Δουλεύοντας πολύμορφα και με αμείωτη ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις που συσπειρώνει, καταγράφει μια σταθερή ανοδική πορεία σε βασικούς και μετρήσιμους δείκτες. Οι μαζικές, γεμάτες παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης είναι ενδεικτικές αυτής της θετικής πορείας, που θέτει νέα, ακόμα πιο σοβαρά καθήκοντα.

Το ΠΑΜΕ συσπειρώνει Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όπου η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί, η πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων και κύρια η εργασιακή ανασφάλεια δημιουργούν επιπλέον αναχώματα στην έκφραση της όποιας αγωνιστικής διάθεσης. Από αυτή την άποψη, τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε κλάδους και χώρους που εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά από δυνάμεις του ΠΑΜΕ και όπου το προηγούμενο διάστημα έγινε μια συστηματική παρέμβαση με αιχμή κλαδικά ή άλλα ζητήματα, αποκτά διπλή και τρίδιπλη αξία. Προϋποθέτει και δείχνει άλλου είδους, ποιοτικά ανώτερη προετοιμασία και αναμέτρηση. Το ίδιο ισχύει για τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς.

Αμεσα συνδεδεμένο με το παραπάνω είναι και ένα ακόμα συμπέρασμα που επιβεβαίωσε η μάχη της απεργίας: Εκεί που το ΠΑΜΕ καταφέρνει να πατήσει πόδι και να ριζώσει, εκεί όπου από τα μέσα υπάρχουν οργανωμένες αντιστάσεις, είτε με τη μορφή της Σωματειακής Επιτροπής και της Επιτροπής Αγώνα, είτε με τη μορφή ενός πυρήνα εργαζομένων, η συμμετοχή στην απεργία διευκολύνεται, αποκτά πιο μαζικά χαρακτηριστικά. Η μάχη της περιφρούρησης σε περισσότερους από 100 χώρους στην Αθήνα και σε εκατοντάδες ακόμα σε όλη τη χώρα έδειξε πως η δουλειά από τα μέσα είναι το στοιχείο που κρίνει καθοριστικά τη συμμετοχή, βοηθάει στο να απελευθερωθούν δυνάμεις.

Κατά συνέπεια, ο προσανατολισμός στο να γίνει κάθε εργοστάσιο και γιαπί κάστρο της αντίστασης των εργαζόμενων, είναι δεδομένο ότι είναι αναγκαίος και είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι Σωματειακές Επιτροπές και οι Επιτροπές Αγώνα είχαν τη δική τους καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της απεργίας, στη μαζικοποίηση των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ.

Ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ εργαζομένων με διαφορετικές συνδικαλιστικές αφετηρίες, που όμως βρίσκονται σε τροχιά απεγκλωβισμού από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εξίσου σημαντική ήταν η συμμετοχή χιλιάδων νέων εργαζόμενων, ακόμα και φοιτητών - σπουδαστών που έχουν βγει στο μεροκάματο και οι οποίοι αναμετρήθηκαν με δισταγμούς και απειλές, φτάνοντας πολλοί από αυτούς να συμμετέχουν και στις απεργιακές φρουρές.

Μια νέα γενιά αγωνιστών διαπαιδαγωγείται στους ταξικούς αγώνες, ο ρόλος της οποίας θα είναι σημαντικός τα επόμενα χρόνια στη στελέχωση των Συνδικάτων, στη μαχητικότητα, τη μαζικότητα του ταξικού κινήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες και τους μετανάστες, όπου η δουλειά βελτιώνεται μάχη τη μάχη, με μετρήσιμα και φανερά αποτελέσματα.

Η ευρηματικότητα, το μεράκι του εργατόκοσμου που συμμετείχε στις απεργιακές συγκεντρώσεις βοήθησε στη μαχητικοποίησή τους, στον παλμό. Η συγκλονιστική συγκέντρωση της Πέμπτης ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητη από όποιον συναντούσε στο πέρασμά της και η αιτία δεν ήταν μόνο ο τεράστιος όγκος της, τα σαράντα και πλέον λεπτά που χρειάζονταν για να περάσουν όλα τα μπλοκ από ένα σταθερό σημείο. Ηταν ακόμα ο παλμός από τα τύμπανα των μουσικών και τα δρώμενα, τα ζωντανά πανό και τα γιλέκα των οικοδόμων, τα γιγαντοπανό και τα λευκά μπλουζάκια για τα δεκάχρονα, τα ευρηματικά συνθήματα. Ηταν όλα αυτά τα συστατικά στοιχεία που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα από όσους βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Το μέτωπο στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου παραμένει αμείωτο. Η όξυνση της διαπάλης είναι δεδομένη, όσο η εργοδοσία θα αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού να εκτονώσει αντιδράσεις, να κάμψει αντιστάσεις. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρά την τεράστια συνδικαλιστική και κομματική κινητοποίηση όσων προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στις αντιπολιτευτικές ανάγκες του ενός ή του άλλου διαχειριστή, οι συγκεντρώσεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν υποπολλαπλάσιες αυτών του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Για να μη σταθεί κανείς στις περιπτώσεις της απεργοσπασίας ή της ανοιχτής προπαγάνδισης των εργοδοτικών συμφερόντων, στην οποία κατέφυγαν πολλοί από τους εκπροσώπους των παρατάξεων της συναίνεσης.

Η απεργία της Πέμπτης, οι χιλιάδες που απήργησαν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του, είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η μάχη για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς ξεκινάει από καλύτερη αφετηρία. Ο εργατόκοσμος που βρέθηκε στις συγκεντρώσεις είναι δύναμη που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, αν ο καθένας αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στην προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης απεργίας και μπει έγκαιρα και με σχέδιο στη δουλειά. Αυτό είναι το σοβαρό καθήκον που αναλαμβάνουν τώρα οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, τα ταξικά Εργατικά Κέντρα, οι Σωματειακές Επιτροπές και οι Επιτροπές Αγώνα, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των εργαζομένων.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ