Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Ακρωτηριάστηκε εργάτης στα λατομεία της Λαμίας

Αποφασιστικές κινητοποιήσεις χτες, στην Κατερίνη, μετά από πρωτοβουλία της Γραμματείας Πιερίας του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην Κατερίνη
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην Κατερίνη
Ενα ακόμη εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στον ακρωτηριασμό ενός εργάτη σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, τη μέρα δηλαδή που μία εργάτρια και ένας εργάτης στη Βόρεια Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους τόπους δουλειάς. Το «ατύχημα» που σημειώθηκε στα λατομεία Λαμίας («ΕΝΩΜΕΝΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΒΕΕ») οδήγησε στον ακρωτηριασμό του 55χρονου Νικόλαου Χρυσικού, ο οποίος έχασε δάχτυλα και από τα δύο του χέρια. Το «ατύχημα» έγινε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού. Ο εργάτης νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

Την οργή της εργατικής τάξης για τα εγκλήματα που γίνονται στους τόπους δουλειάς μετέφεραν οι εργαζόμενοι της Κατερίνης, που - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γραμματείας Πιερίας του ΠΑΜΕ - χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο και συμβολική κατάληψη του γραφείου του αναπληρωτή δημάρχου της πόλης, με αφορμή το θάνατο του εργάτη της ΔΕΥΑ Κατερίνης, Στέφανου Μουρατίδη. Στην κινητοποίηση καταγγέλθηκε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, έχουν σημειωθεί δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» στο Δήμο Κατερίνης. Με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έγινε επίσης, χτες το απόγευμα, στο κέντρο της πόλης μαχητικό συλλαλητήριο, στην κεφαλή του οποίου υπήρχε πανό που σημείωνε: «Οχι άλλες δολοφονίες εργατών».

Είναι προμελετημένα εγκλήματα

Σε ανακοίνωσή της για το θανατηφόρο «ατύχημα», η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για προμελετημένο έγκλημα, αφού δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να συγκρατήσουν τα χώματα, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τα τοιχώματα του σκάμματος, ο 50χρονος εργάτης». Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας τις ευθύνες που έχει και ο Δήμος της Κατερίνης, καλεί την εργατική τάξη του νομού να σηκώσει το ανάστημά της, να συνταχθεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να τιμωρηθούν η πολιτική και οι πολιτικοί που τους γύρισαν στον εργασιακό μεσαίωνα και τους δολοφονούν.

Στο μεταξύ, λόγω της κρίσιμης κατάστασης της υγείας του, ο ηλεκτρολόγος που την περασμένη Τετάρτη τραυματίστηκε σοβαρά (υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο θώρακα και στα άκρα) από το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στη ζυμαροβιομηχανία «ΑΛΦΑ» στην Κοζάνη, μεταφέρθηκε χτες από το νοσοκομείο Κοζάνης στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι γιατροί δηλώνουν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το βιομηχανικό δυστύχημα στην Κοζάνη είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 34χρονη εργαζόμενη και να τραυματιστούν άλλοι 27 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και ένας σοβαρά.

Αίσθηση και ανησυχία σε εργαζόμενους και κατοίκους της Κοζάνης προκάλεσε η δήλωση του διοικητή περιφερειακών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κατίρα, ότι «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», αφού, όπως εξήγησε το στέλεχος της Πυροσβεστικής, από τη διαρροή της αμμωνίας θα μπορούσε με έναν σπινθήρα να σημειωθεί έκρηξη και πυρκαγιά με απρόβλεπτες συνέπειες για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η διερεύνηση των αιτιών του «ατυχήματος» συνεχίζεται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προανακριτική διαδικασία από την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ