Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Νέα παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων

Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η ανησυχία του κόσμου σχετικά με την εξάπλωση του νέου ιού της γρίπης, τις επιπτώσεις, αλλά κυρίως την αντιμετώπισή της και την έλλειψη μέτρων πρόληψης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ανάγκη της ύπαρξης ενός καθολικού δημόσιου - δωρεάν συστήματος για τη Δημόσια Υγεία του πληθυσμού και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Αλλωστε, είναι προφανές τι σημαίνει να μην υπάρχουν τα παραπάνω, τώρα, με αφορμή την εξάπλωση της γρίπης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και αυξημένα μέτρα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με δεδομένες τις ελλείψεις σε γιατρούς Εργασίας σε τόπους δουλειάς. Ακόμα, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οργανωμένα όλες οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και στα φάρμακα στην περίπτωση που υπάρχει προσβολή. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος μηχανισμός προσέγγισης ανθρώπων όπως μετανάστες, τουρίστες, οι ανασφάλιστοι, οι άστεγοι ώστε να ενημερωθούν και να προβλεφθεί τι θα γίνει εάν υπάρξουν προβλήματα. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει μέτρα σχετικά με το πόσες θέσεις θα χρειαστούν στα νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση και την οξύτητα της πανδημίας.

Ενας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι ιατρικοί σύλλογοι στην Ελλάδα συνιστούν ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να εμπιστεύονται μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας - το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ωστόσο, αργά χτες το απόγευμα το ΚΕΕΛΠΝΟ, με ανακοίνωση παραδέχεται: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες θα γίνει ευρεία εξάπλωση του νέου ιού, άλλη νωρίτερα, άλλη αργότερα. Δείχνουν, επίσης, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την ελάττωση της διασποράς του ιού μικρή μόνο επίδραση έχουν σε αυτό».

Στο μεταξύ, μικρή βελτίωση παρουσίασε χτες ο 33χρονος που προσβλήθηκε απ' τη «νέα γρίπη» και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης. Επίσης, χτες απέπλευσε απ' τον Πειραιά το κρουαζερόπλοιο, στο οποίο είχαν εντοπιστεί πέντε κρούσματα με τον ιό της γρίπης τύπου Α (που μπορεί να είναι η κοινή εποχιακή γρίπη, αλλά και η νέα γρίπη Η1Ν1). Οι πέντε επιβάτες δεν αποβιβάστηκαν στον Πειραιά, ούτε και έγιναν περαιτέρω εξετάσεις για τη διακρίβωση του τύπου του ιού, καθώς τα συμπτώματα ήταν πάρα πολύ ήπια.

Πλησιάζει το 100% του πλανήτη

Η εξάπλωση του ιού της «νέας γρίπης» «πλησιάζει το 100%» του πλανήτη, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Γκρέγκορι Χαρτλ, τονίζοντας ότι έχει εντοπιστεί σε 160 από τις 192 χώρες μέλη του Οργανισμού. Παράλληλα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χτες πως τα εμβόλια θα είναι έτοιμα για χρήση το Σεπτέμβρη.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (CDC), σημειώνουν πως η «νέα γρίπη» μπορεί να προσβάλει μέχρι και το 40% των Αμερικανών τα επόμενα δύο χρόνια και πως μέχρι και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να βρουν το θάνατο αν η καμπάνια εμβολιασμού και άλλα μέτρα δεν επιτύχουν. Επίσης χτες ανακοινώθηκε στην Κολομβία το 9ο θύμα ασθενή που προσβλήθηκε από τη «νέα γρίπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ