Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Ταξική νίκη η υπογραφή της σύμβασης
  • Ολοκληρώθηκε χτες η υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μετά από τον αποφασιστικό αγώνα που έκαμψε την εργοδοτική αδιαλλαξία
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα για την οργάνωση των εργαζομένων, τονίζει η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου

Με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι σημείωσαν θετικά βήματα στην υπεράσπιση των αναγκών τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι σημείωσαν θετικά βήματα στην υπεράσπιση των αναγκών τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται αποτελεί η αποφασιστική μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών με μπροστάρη την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου και την καθοριστική συμπαράταξη και αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ, αλλά και ταξικών συνδικάτων άλλων κλάδων, με αποτέλεσμα χτες να κλείσει και η τελευταία (τέταρτη) κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτή στα Τυποποιημένα Τρόφιμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία συμφώνησε με τον ΣΕΒ και τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις στην υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 2,5% από 1/1/2009 και 3% από 1/9/2009 στους τομείς του Παστεριωμένου Γάλακτος, των Τυροκομικών Προϊόντων, στις επιχειρήσεις Οινοποιίας - Ζυθοποιίας - Αναψυκτικών και Εμφιαλωμένων Νερών και στα Τυποποιημένα Τρόφιμα. Συμβάσεις που επέβαλε ο αγώνας των εργαζομένων, αναγκάζοντας τον ΣΕΒ να εγκαταλείψει την αρχική του πρόταση για αυξήσεις 1,8% και τίποτα άλλο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, χαιρετίζοντας με ανακοίνωσή της τους χιλιάδες εργαζόμενους στο Γάλα, στα Ποτά και στα Τρόφιμα, τονίζει:

«Δώσαμε μια μάχη μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες με την εργοδοσία να εκβιάζει, να απειλεί, να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Με τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Με τον έντυπο και ηλεκτρικό Τύπο να μας έχει εξαφανίσει τελείως. Κουβέντα δε βρήκαν να πουν για τους χιλιάδες εργαζόμενους που έδιναν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας (στις 8 Ιούλη), με φωτεινή εξαίρεση τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό "902" και τον "Ριζοσπάστη" που σε καθημερινή βάση είχαν εκτενή ρεπορτάζ για την απεργία».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

  • Στους ίδιους τους εργαζόμενους του κλάδου, που παρά τις απειλές και την τρομοκρατία όρθωσαν το ανάστημά τους και περιφρούρησαν αποτελεσματικά την απεργία στις 8 του Ιούλη.
  • Στην αταλάντευτη και ταξικά προσανατολισμένη στάση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας.
  • Στην έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης των ταξικών συνδικάτων και των εργαζομένων από άλλους κλάδους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και ήταν στην πρώτη γραμμή περιφρούρησης μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου σε δεκάδες εργοστάσια σε όλη τη χώρα».

Θλιβερή εξαίρεση, τονίζει, «η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ της οποίας ο ρόλος επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και η υποταγή της στις επιλογές του ΣΕΒ, του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκφραστών. Ενώ μας βομβαρδίζουν καθημερινά με δεκάδες δελτία Τύπου για κάθε τι, δε βρήκαν λέξη να πουν για την απεργία ενός κλάδου με χιλιάδες εργαζόμενους».

Ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση

Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει αυταπάτες. Μπορεί να κερδήθηκε μια μάχη, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι ο ταξικός αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση». Αναφερόμενη στα νέα πυρά που δέχεται η εργατική τάξη από τις δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων για την απόκρουση της επίθεσης και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Εχουμε σοβαρή ευθύνη σαν διοίκηση να καταφέρουμε να οργανώσουμε όλο τον κλάδο για να μπορέσουμε να απαντήσουμε. Η ίδια ευθύνη βαρύνει και τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο σε όλη τη χώρα να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να ιδρύσουν σε κάθε νομό κλαδικό σωματείο στο γάλα, τα τρόφιμα και τα ποτά. Να αναδείξουν στις διοικήσεις εργάτες με ταξική συνείδηση και προσανατολισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ