Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στα δημόσια νοσοκομεία

Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1606/2002/ΕΚ προβλέπει την εφαρμογή από 1/1/2005 από όλα τα κράτη - μέλη των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ).

Αποτελούν συγκεκριμένη τυποποίηση του διπλογραφικού συστήματος.

Ποιους αφορά κατά προτεραιότητα:

1. Αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και τις θυγατρικές τους.

2. Αφορά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ακολουθούν στη συνέχεια όλες οι εταιρείες.

Ποιος είναι ο στόχος

Η εφαρμογή των ΔΛΠ διευκολύνει την ευκολότερη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης, των λογιστικών στοιχείων της επιχείρησης.

Είναι ομοιόμορφη, λεπτομερής και πλήρης. Εξασφαλίζει τον καλύτερο έλεγχο και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών δεδομένων.

Μ' αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να διευκολύνουν τον ανταγωνισμό και την κυκλοφορία των κεφαλαίων.

Πρόσφατα, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την επέκταση εφαρμογής των ΔΛΠ στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος, σε αντικατάσταση των δημόσιων λογιστικών. Το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί σε 20 νοσοκομεία. Το 80% έχουν υποβάλει ισολογισμούς.

Στο ισχύον δημόσιο λογιστικό αποτυπώνεται με πολύ αδρό τρόπο η οικονομική τους κατάσταση, οι εισφορές και οι εκροές (έσοδα - έξοδα).

Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα των ελλειμμάτων, των οφειλών τους στους προμηθευτές, κλπ. Γι' αυτό πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες για να συγκεντρώσουν στοιχεία, για παράδειγμα, σε ποιον χρωστάνε και πόσο, ποια είναι η περιουσία τους και γενικότερα κάνουν μία απογραφή της υπάρχουσας κατάστασης.

Η εφαρμογή των ΔΛΠ είναι ένα αναγκαίο εργαλείο, για να ελέγχουν, να περικόπτουν δημόσιες δαπάνες και να αυξάνουν τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω άμεσων και έμμεσων πληρωμών από τους ασθενείς, π.χ., μέσω απογευματινών ιατρείων, αύξησης των νοσηλίων, πληρωμών για τακτικά ιατρεία, για επείγοντα περιστατικά, για διαγνωστικές εξετάσεις που δε θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως θα λειτουργούσε μία επιχείρηση για να αυξήσει τα κέρδη της. Η εφαρμογή τους προβλέπεται από το νόμο 3697/08, που υποχρεώνει τα δημόσια νοσοκομεία να καταρτίζουν επιχειρησιακά σχέδια διάρκειας τριών ετών, με κριτήριο την αποδοτικότητά τους.

Στο πληροφοριακό σύστημά τους πρέπει να καταγράφεται και να παρακολουθείται η διακίνηση του ιατροφαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού κατά κλινική και ασθενή.

Μ' αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αποτύπωση του «πραγματικού κόστους» νοσηλείας, το οποίο θα οδηγεί σε αύξηση των σημερινών νοσηλίων, που συνεχώς θα αναπροσαρμόζονται, αφού η λειτουργία των νοσοκομείων θα είναι αντίστοιχη των Ανώνυμων Εταιρειών, που σκοπός της θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, δηλαδή το κέρδος. Ταυτόχρονα, ανοίγει η δυνατότητα της μετοχοποίησής τους.

Ετσι, καταργείται η κοινωνική πολιτική της δεκαετίας του '80 μέσω του χαμηλού νοσηλίου.

Υπενθυμίζουμε:

1) Το έντονο ενδιαφέρον του Αποστολόπουλου, που συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία «Ασκληπιός», να πάρει το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων, έχοντας αποκτήσει ήδη εμπειρία από το μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν» που είχε.

2) Τις δυσκολίες των επιχειρηματιών, και λόγω της κρίσης, να δημιουργήσουν με δικά τους κεφάλαια κτιριακές υποδομές. Τα νέα νοσοκομεία αλλά και η ανακαίνιση και συντήρηση των υπαρχόντων, μέσω ΣΔΙΤ, αποτελούν λύση.

Τα ΔΛΠ, αλλά και ο διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από αυτόν της Σύνταξης είναι εργαλεία για την απελευθέρωση της αγοράς Υγείας - Πρόνοιας και Ασφάλισης, σύμφωνα με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία είτε συνεχίσουν να έχουν δικές τους υπηρεσίες Υγείας, είτε όχι, θα λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θα αγοράζουν υπηρεσίες από όποιον (δημόσιο ή ιδιωτικό) προσφέρει φθηνότερα, μη εξαιρουμένων και των δικών τους υπηρεσιών. Η αγορά υπηρεσιών Υγείας θα γίνεται ανάλογα με τις εισφορές που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και όχι όπως είναι σήμερα, που, π.χ., ανεξάρτητα αν ένας εργαζόμενους έχει 50 και κάποιος άλλος έχει 100 ένσημα το χρόνο, και οι δυο έχουν τις ίδιες παροχές.

Αντίστοιχα θα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία με εργαλείο εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής το διπλογραφικό σύστημα. Εξάλλου, εμπειρία εφαρμογής υπάρχει από τις πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ.) που έχουν μετατραπεί τώρα σε Ανώνυμες Εταιρείες.


Λέττα ΜΕΘΩΝΙΟΥ
Μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ