Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Νέκρωσαν» χτες τα δικαστήρια της χώρας

«Νέκρωσαν» χτες τα δικαστήρια της χώρας από την προειδοποιητική 48ωρη (9-10 Νοέμβρη) απεργία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Μόνο στην Αθήνα το διήμερο της απεργίας θα ματαιωθούν ή θα αναβληθούν περίπου 8.000 ποινικές και πολιτικές δίκες και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ), το δημόσιο προτιμάει και από αυτό το γεγονός να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, παρά να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αναβάθμιση του δικαστικού υπαλλήλου. Στα δικαστήρια εκδικάστηκαν χτες μόνο οι υποθέσεις για αυτόφωρο διαδικασία, όσες λήγει το 18μηνο προφυλάκισης και όσες παραγράφονται.

Τα κυριότερα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων είναι η πλήρωση των 2.440 κενών οργανικών θέσεων στις εισαγγελίες και τα δικαστήρια της χώρας, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών. Να διευκρινιστεί ότι το επίδομα αυτό παίρνουν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για τη χορήγησή του και στους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά οι δικαστικές αποφάσεις δεν εφαρμόζονται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Αθήνας, το ποσοστό συμμετοχής των δικαστικών υπαλλήλων την πρώτη μέρα της απεργίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν 85,4%, στο Εφετείο 79,8% και στο Ειρηνοδικείο 81,4%.

Την ερχόμενη Πέμπτη 16 του Νοέμβρη ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση και εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων όλης της χώρας, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 του Νοέμβρη.

Στη Βουλή

Αναγνώρισε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο σε δικαστικούς όσο και σε υπαλλήλους γραμματείας, αλλά έμεινε στις διαπιστώσεις χωρίς να ανακοινώσει κάποια λύση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος ήταν παρών στην τελευταία συγκέντρωση που έκαναν οι φορείς της Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια κινητοποίησής τους και στην οποία κατήγγειλαν ότι οι ελλείψεις τούς έχουν οδηγήσει στα όρια εξάντλησης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Ο Μ. Σταθόπουλος είπε ότι είναι υπαρκτά τα προβλήματα που καταγγέλλονται αλλά η κατάσταση δεν είναι δραματική, ειδικά στους δικαστές και τους εισαγγελείς. Εκεί, είπε, υπάρχουν μόνο 180 κενές θέσεις σε σύνολο 2.000 οργανικών θέσεων και από αυτές οι 113 θα καλυφθούν σύντομα από τους απόφοιτους της Σχολής Δικαστών. Χειρότερη, παραδέχτηκε, είναι η κατάσταση στους υπαλλήλους γραμματείας, όπου σε σύνολο 7.500 οργανικών θέσεων είναι κενές οι 2.000 και μέσα στο τρέχον έτος θα προσληφθούν μόνο 130. Οσο, δε, για το αίτημα των δικαστών για αύξηση των συντάξεών τους, το χαρακτήρισε δίκαιο αλλά το παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν αρκεί η αναγνώριση των προβλημάτων, είπε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος και ούτε καλύπτεται η ανάγκη σε δικαστές με το σημερινό αριθμό των οργανικών θέσεων, αφού αυτές αναφέρονται σε άλλη εποχή, ενώ οι σημερινές ανάγκες έχουν αυξηθεί κατά πολύ και πρέπει να αυξηθούν οι προβλεπόμενες θέσεις. Οσο δε για την παραπομπή στο υπουργείο Οικονομικών παρατήρησε ότι «το θέμα δεν είναι το τι ζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Οικονομικών αλλά το εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει αυτά τα χρονίζοντα ζητήματα».

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι οι ελλείψεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις, αφού λειτουργούν σε βάρος της ποιότητας της απονομής δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ