Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Παραιτήθηκε χτες η κυβέρνηση του Κιργιστάν μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ πως θα προχωρήσει σε ευρεία αναδόμησή της, μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων και θέτοντας υπό τον έλεγχό του την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας. Ο Μπακίγιεφ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγκόρ Τσουντίνοφ, υποστήριξε πως δεν ήταν ικανή «να αντιμετωπίσει εγκαίρως κρίσιμα ζητήματα και να προχωρήσει σε γρήγορες αλλαγές». Ο Κιργίσιος Πρόεδρος, αποδεχόμενος την παραίτηση της κυβέρνησης, δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα Ακ Τζολ αναμένεται να εξετάσει το διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού ώστε σήμερα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι το Κιργιστάν έχει στρατηγική σημασία τόσο για τη Ρωσία, την Κίνα όσο και για τις χώρες της Δύσης. Εχει στο έδαφός της αεροπορική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πραξικοπηματικής κυβέρνησης και του προέδρου Μανουέλ Σελάγια καθώς οι ελιγμοί των πραξικοπηματιών προκειμένου να κερδηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος μέχρι τις εκλογές της 29ης Νοέμβρη συνεχίζονται, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος Σελάγια, που δήλωσε επίσης ότι αναμένει τις ανακοινώσεις του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Αντισυνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουρουγουάης το νόμο που παρείχε ασυλία σε πρώην αξιωματούχους που διώκονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά την προσφυγή νομικών για τη δολοφονία της Νίμπια Σαμπαλσαγκαράι, μέλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας, το 1974. Υπενθυμίζεται ότι στις επικείμενες εκλογές της 25ης Οκτώβρη οι ψηφοφόροι θα συμμετάσχουν και στο δημοψήφισμα για την ανάκληση ή όχι του νόμου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αντιμετωπίζει ο Στιούαρτ Ντέιβιντ Νοζέτ, κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας, ο οποίος εργαζόταν σε νευραλγικές θέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και τη NASA, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους, εμπλέκεται σε υπόθεση κατασκοπίας και στη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών προς όφελος του Ισραήλ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Τις επικρίσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της Αυστραλίας δέχθηκε χτες η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της χώρας Κέβιν Ραντ για τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που ασκεί έναντι των προσφύγων που επιδιώκουν να πλησιάσουν την Αυστραλία διά θαλάσσης. O Ραντ ήταν χτες στην Ινδονησία, όπου είχε συνομιλίες με τον Ινδονήσιο πρόεδρο και για τη μεταξύ τους συνεργασία στο «μέτωπο» αποτροπής νέων κυμάτων μεταναστών...

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε χτες δημάρχους και κοινοτικούς άρχοντες να σταματήσουν τη διαφθορά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έπειτα απ' τις εντεινόμενες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες φτωχών εργαζομένων για την έλλειψη βασικών υποδομών και υπηρεσιών σε πολλές εργατικές αστικές περιοχές που παραμένουν δίχως τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και δίκτυα αποχέτευσης.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σε απαράδεκτα επίπεδα παραμένει η φτώχεια στις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη χώρα, παρουσιάζοντας νεότερα στοιχεία που δείχνουν πως ο ένας στους τρεις Φιλιππινέζους ζει με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα και πως πάνω από 5.000.000 παιδιά μένουν αγράμματα.

ΧΑΓΗ.-- Ο επικεφαλής γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε χτες ότι η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα δίκη εις βάρος του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς θα είναι δύσκολη υπόθεση που δεν αναμένεται να τελειώσει πριν το 2013.

ΣΕΟΥΛ.-- Βορειοκορεάτης ανώτερος διπλωμάτης έκανε χτες στάση στο Πεκίνο προτού πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Συνομιλίες με τον Χένρι Οκα, πρόσφατα αποφυλακισθέντα ηγέτη της μεγαλύτερης οργάνωσης που δρα κατά των πολυεθνικών στο Δέλτα του Νίγηρα (MEND), είχε χτες στο προεδρικό μέγαρο ο Νιγηριανός πρόεδρος Ουμάρου Γιαρ Αντουα.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Το «πράσινο φως» έδωσε χτες το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη δυνατότητα σε όλους τους αιρετούς να επανεκλέγονται. Πράγμα που περιλαμβάνει τον νυν πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα στις εκλογές του 2011, αλλά και κυβερνήτες και δημάρχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ