Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χρειάζονται 30.000 νοσηλευτές

Την ίδια ώρα 6.000 νοσηλευτές καταδικάζονται στην ανεργία, ετεροαπασχολούνται ή δουλεύουν με επαχθείς όρους στον ιδιωτικό τομέα

Σε 30.000 ανέρχονται οι κενές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία την ώρα που υπάρχουν 6.000 άνεργοι νοσηλευτές και σε νοσοκομεία αιχμής, όπως ο Ευαγγελισμός, μια νοσηλεύτρια αντιμετωπίζει στη νυχτερινή βάρδια 50 ασθενείς.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) που είναι ο επαγγελματικός σύλλογος (δηλαδή το επιμελητήριο) των νοσηλευτών και λειτουργεί με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε χωρίς διεκδικητικό χαρακτήρα, ενώ η ίδια η ΕΝΕ διακατέχεται από διαιρετική λογική καθώς διαχωρίζει το προσωπικό σε νοσηλευτές (που έχουν ανώτερη μόρφωση) και βοηθούς νοσηλευτών (που έχουν μόνο δημόσια εκπαίδευση).

Σήμερα στο δημόσιο τομέα υπηρετούν 40.000 νοσηλευτές, ενώ, αν επικαιροποιηθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων μετά την ανάπτυξή τους, τότε χρειάζονται άλλοι 30.000 νοσηλευτές. Στον ιδιωτικό τομέα η ΕΝΕ έχει καταγράψει μόλις 1.700, δηλαδή με ανώτερη μόρφωση. Ετσι, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, πολλά ιδιωτικά κέντρα (μονάδες αιμοκάθαρσης, θεραπευτήρια και γηροκομεία) λειτουργούν με «μαϊμού» νοσηλευτές χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.

Τουλάχιστον επικίνδυνη χαρακτηρίστηκε η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς τρεις και τέσσερις νοσηλευτές λειτουργούν μια ΜΕΘ με 13 ή 14 κρεβάτια, όταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρειάζονται πέντε νοσηλευτές για τη λειτουργία μιας κλίνης ΜΕΘ για όλο το 24ωρο. Για παράδειγμα, στις δύο Μονάδες Εντατικής Νεογνών στο Αγία Σοφία με 40 κρεβάτια υπηρετούν μόλις 37 νοσηλεύτριες!

Ετσι αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για 3.000 προσλήψεις το χρόνο πέραν των συνταξιοδοτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ