Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
Σε γραμμή ρήξης, μαζί με το ΜΑΣ

Από προχτές, με το διάγγελμα του πρωθυπουργού η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εξαπολύει ταυτόχρονα κύμα εκφοβισμού του λαού, μιλούν για την ανάγκη «συναίνεσης» και «εθνικής συστράτευσης».

Η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης με το ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη μπορεί να γίνει βήμα για τη λαϊκή αντεπίθεση. Η απεργία παίρνει χαρακτηριστικά αναμέτρησης, να γίνει απάντηση όλου του λαού.

Η δουλειά μας στις σχολές μέχρι στιγμής δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες ώστε χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές να απεργήσουν, να υψώσουν μπόι στην εργοδοσία. Οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους που σπουδάζουν προσπαθούν με τα χίλια ζόρια να τα βγάλουν πέρα. Η κυβέρνηση μιλάει για έλλειμμα τη στιγμή που στα Πανεπιστήμια υπάρχει χορός εκατομμυρίων ευρώ σε «ερευνητικά προγράμματα» και «κέντρα», την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν εστίες, που οι φοιτητές αναγκάζονται να βγουν στη δουλειά. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης σημαίνουν ότι θα πολλαπλασιαστούν οι φοιτητές που θα δουλεύουν, που θα παρατείνουν ή και θα παρατάνε τις σπουδές. Σημαίνει ότι θα μεγαλώσει το ποσοστό των σπουδαστών που εγκαταλείπει τα ΤΕΙ, που σήμερα είναι ήδη στο 55%, θα πολλαπλασιαστεί το ποσοστό των φοιτητών που δουλεύουν μόνιμα από το πρώτο έτος, που σήμερα σε σχολές όπως το Πάντειο είναι 13%. Με τα μέτρα αυτά ποια λαϊκή οικογένεια θα μπορεί να δίνει τουλάχιστον 8.000 ευρώ για να σπουδάζει το παιδί της σε άλλη πόλη;

Στις σχολές οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της υποταγής και της συναίνεσης. Στην προμετωπίδα βρίσκονται οι νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που μαζί με τους μεγαλοκαθηγητάδες προωθούν ολόκληρη την επιχειρηματολογία της πλουτοκρατίας, τον εκφοβισμό, το σκύψιμο του κεφαλιού. Από κοντά οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, ΣΥΝ και ΕΑΑΚ, σε πλήρη σύμπνοια με το κλίμα συναίνεσης που προωθεί η σοσιαλδημοκρατία, δε βγάζουν μιλιά για την ανάγκη σύγκρουσης, «κάνουν την πάπια» περιμένοντας το νεύμα του ΠΑΣΟΚ. Εχουν βαριά ευθύνη και για τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος και για το ότι το κάνουν ουρά των απεργοσπαστών της ΓΣΕΕ, ουρά του ρεφορμισμού και της ταξικής συνεργασίας, όλοι αυτοί που πάνε αγκαλιά με τους καθηγητάδες τους οποίους θα δούμε στις 10 του Φλεβάρη να είναι στην πρώτη γραμμή της απεργοσπασίας.

Οι φοιτητές και σπουδαστές, με οργανωτή το ΜΑΣ, μπορούν να χαράξουν γραμμή ρήξης. Είναι ελπιδοφόρο ότι εν μέσω εξεταστικής, μέσα από παρεμβάσεις των Επιτροπών Αγώνα σε ΔΣ, σε διοικήσεις σχολών, σε πρυτάνεις και προέδρους, δεκάδες σχολές θα κλείσουν για τη μέρα της απεργίας. Θα είναι μεγάλο βήμα στην οργάνωση του αγώνα, μέσα στην εξεταστική, φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές που δεν ανέχονται την υποταγή, μαζί με τους χιλιάδες συμβασιούχους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους στα ιδρύματα, να ορθώσουν το ανάστημά τους και στις 10 Φλεβάρη οι σχολές να νεκρώσουν. Μέχρι το τελευταίο λεπτό ενημερώνουμε, διαφωτίζουμε, μαζεύουμε υπογραφές από φοιτητές και καθηγητές για να κλείσουν οι σχολές, οργώνουμε κάθε έτος, κάθε μάθημα που εξετάζεται, οργανώνουμε συσκέψεις, οργανώνουμε περιοδείες στα Πανεπιστήμια, αλλά και σε χώρους δουλειάς φοιτητών, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη μαζική συμμετοχή με το ΠΑΜΕ.


Κώστας ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ
Γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ