Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΤΚΑ»
Απέργησαν καθολικά και συνεχίζουν

Από το ξημέρωμα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης μαζί με το ταξικό συνδικάτο του κλάδου τους. Σήμερα προχωρούν σε στάση εργασίας και γενική συνέλευση

Με πορεία έφτασαν στο εργοστάσιο εργάτες από άλλους κλάδους, που απέργησαν μαζί με τους εργάτες της ΜΕΤΚΑ
Με πορεία έφτασαν στο εργοστάσιο εργάτες από άλλους κλάδους, που απέργησαν μαζί με τους εργάτες της ΜΕΤΚΑ
Να ανακληθούν αμέσως οι απολύσεις των τριών συναδέλφων τους, απαίτησαν με τη χτεσινή απεργία τους και την αγωνιστική απεργιακή τους συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης μεταλλοκατασκευών «ΜΕΤΚΑ», του ομίλου Μυτιληναίου, στη Μαγνησία. Την ίδια απαίτηση πρόβαλαν και οι εργαζόμενοι σε άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής - κυρίως της Νέας Ιωνίας - που απέργησαν για να συμπαρασταθούν, άμεσα και ενεργά, στον αγώνα των συναδέλφων τους στη «ΜΕΤΚΑ», μετά από απόφαση για 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα, που πήρε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, υπό την πίεση του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Με την απεργιακή κινητοποίησή τους, οι εργαζόμενοι της ΜΕΤΚΑ - απέργησαν όλοι, κόντρα στην εργοδοτική επιχείρηση τρομοκράτησής τους - έστειλαν σαφές και θαρραλέο μήνυμα προς την εργοδοσία ότι δεν τρομοκρατούνται και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με κάθε μέσο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η πάλη τους συνεχίζεται και σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας, από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. Αμέσως μετά θα γίνει γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της πορείας του αγώνα. Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων είναι συνέχιση και κλιμάκωση με νέες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι απολυμένοι είναι οι Κ. Βογιατζής, Β. Καλαντζής και Αλ. Παυλίδης, οι οποίοι στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη για την ανάδειξη των νέων οργάνων στο εργοστασιακό σωματείο είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ και, μάλιστα, ο Αλ. Παυλίδης είναι ο πρώτος επιλαχών σύμβουλος για το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου.

Και να σημειώσουμε ότι οι απολύσεις των τριών εργατών γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η «ΜΕΤΚΑ», παρά την οικονομική κρίση, έχει πολλή δουλειά και μεγάλα κέρδη. Συγκεκριμένα, στους πρώτους εννιά μήνες του 2009, είχε κέρδη 19,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανεκτέλεστες υπογεγραμμένες συμβάσεις της φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αποτελεί, δε, ιταμή πρόκληση και αισχρή κοροϊδία η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της επιχείρησης για τις απολύσεις, στην οποία, από τη μια, υποστηρίζει ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα να απολύσει «όπου και όποτε τούτο κριθεί απαραίτητο» και, από την άλλη, «το παίζει φιλεργατική», σημειώνοντας ότι «ο όμιλος ΜΕΤΚΑ μέσα από τις σταθερές σχέσεις με τους εργαζόμενους που έχει αναπτύξει κατά τη μακρόχρονη πορεία του, αναγνωρίζει το ανθρώπινο δυναμικό ως τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης και καθοριστικό παράγοντα της επιτυχίας του, που βασίζεται στη συνεισφορά και στην καλή συνεργασία όλων των μερών»!

«Μια γροθιά»

Από τα ξημερώματα, χτες, οι εργαζόμενοι της «ΜΕΤΚΑ» και μαζί τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και άλλων ταξικών σωματείων βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, για να περιφρουρήσουν την απεργία.

Εστησαν τα πανό τους και φώναζαν συνθήματα κατά της εργοδοσίας, αλλά και της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που επιτρέπει, αν δεν ωθεί κιόλας, τους εργοδότες να αυθαιρετούν, με τόσο βίαιο και προκλητικό τρόπο, σε βάρος των εργαζομένων.

Σε λίγο έφτασαν εκεί, με πορεία, εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων, που είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση, στο πάρκο Πέτρου και Παύλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Κ. Στεργίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου, τόνισε ότι η καθολική συμμετοχή στην απεργία και η θέληση να συνεχίσουν τον αγώνα, κατέδειξε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να σταθούν εμπόδιο στην ασύδοτη δράση της εργοδοσίας, η οποία, με τις απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις και τις τρομοκρατικές απολύσεις, επιχειρεί να στραγγαλίζει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων της.

Κατήγγειλε ως κατάπτυστη την ανακοίνωση της «ΜΕΤΚΑ» και τόνισε ότι η ενότητα των εργαζομένων και η στήριξη του αγώνα από τις ταξικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Στην ομιλία του, ο Δ. Τσιουμπρής, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ), υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκρούσουν την τρομοκρατική επίθεση της εργοδοσίας, η οποία, παίρνοντας το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, επιχειρεί να φορτώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και αναφερόμενος στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους της Μαγνησίας να συμμετάσχουν μαζικά, μαζί με το ΠΑΜΕ, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 24ης Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς εργάτες (2013-12-25 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις εκδικητικές απολύσεις ο «ΝΙΚΑΣ» (2013-12-04 00:00:00.0)
Καλεί σε στήριξη ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (2009-10-21 00:00:00.0)
Προκλητική κάλυψη στις απολύσεις (2009-01-31 00:00:00.0)
Μέτρα ενάντια σε συνδικαλιστές (2004-10-30 00:00:00.0)
Υπονόμευση και τρομοκρατία (2004-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ