Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην τελική ευθεία η αντιασφαλιστική επίθεση

Συνεδριάζει σήμερα για τελευταία φορά η Επιτροπή του διαλόγου - απάτη για το Ασφαλιστικό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του σχετικού πορίσματος. Μοναδικός ρόλος της επιτροπής να προσδώσει επιστημονικοφάνεια στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής τους σε νομοσχέδιο.

Η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - μέρος της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων - διακρίνεται σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, τα επόμενα χρόνια, ενώ η δεύτερη φάση προδιαγράφει το νέο μοντέλο που θα ισχύσει μετά το 2017.

Κεντρική επιδίωξη της πρώτης φάσης είναι η αύξηση κατά δύο χρόνια του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο οποίος το 2015 θα πρέπει να ξεπερνά τα 63 χρόνια, από 61,4 χρόνια που είναι σήμερα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός καταργούνται όλες οι «πρόωρες» συντάξεις, αναθεωρείται - ουσιαστικά καταργείται - η λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, καθορίζεται νέος τρόπος απονομής των αναπηρικών συντάξεων με στόχο τη μείωσή τους, μετατρέπεται σε επαγγελματική η κοινωνική ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 έως 17 χρόνια.

Στη δεύτερη φάση, από το 2018, εφαρμόζεται το νέο μοντέλο ασφάλισης. Η σύνταξη διασπάται σε δύο μέρη. Τη βασική σύνταξη, που θα κινείται στα σημερινά όρια της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ, και το υπόλοιπο τμήμα (αναλογικό ή «ανταποδοτικό») που θα υπολογίζεται με βάση νέους μειωμένους συντελεστές. Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στη βασική σύνταξη, τα αποθεματικά των Ταμείων υπάγονται σε ένα φορέα και μέσω της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ θα οδηγηθούν στα χρηματιστήρια, οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων αποκόπτονται, εντάσσονται στο ΕΣΥ, οι επικουρικές δε θα ξεπερνούν το 20%.

Η διάσπαση της σύνταξης δεν αποκλείεται να προχωρήσει και νωρίτερα. Ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα είπε μεταξύ άλλων: «Το νέο ασφαλιστικό σύστημα (...) θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018» αφήνοντας ανοιχτό τη σταδιακή εφαρμογή του τα αμέσως επόμενα χρόνια πριν το 2018.

Την ίδια στιγμή, ανακινείται και το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας των εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς δρομολογείται η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου κατά τέσσερις μήνες «ώστε να βγουν από τον ΟΑΕΔ οι εποχικώς απασχολούμενοι με τον τουρισμό». Μια δήλωση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, μεταξύ αυτών και την αύξηση των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση του επιδόματος...

Τέλος, να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα παρουσιάζουν ως μέρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης τη μείωση του ανώτατου πλαφόν των συντάξεων και την επιβολή κρατήσεων 1-2% για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.200 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ