Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ευτυχώς, που υπάρχει ΚΚΕ

Ητοποθέτησή μου αυτή αποτελεί και πολιτικό μνημόσυνο σε όσους ακριβούς συντρόφους και συντρόφισσες γνώρισα στα είκοσι τρία χρόνια της κομματικής μου ζωής και δράσης.

Ευγνωμονώ το ΚΚΕ γιατί μου έμαθε να πιστεύω στις δυνάμεις μου και να παλεύω για τις ιδέες μας και τις αρχές μας. Στο ΚΚΕ με στρατολόγησαν οι σύντροφοι στη Σαουδική Αραβία. Εγινα κομμουνιστής γιατί είδα την αδικία, την πείνα, τη ζητιανιά. Εκεί κατάλαβα ότι οι καπιταλιστές το ίδιο μας κοροϊδεύουν όλους. Το 1997 το νερό είχε στη Σαουδική Αραβία 30 δρχ. το λίτρο και η βενζίνη 4 δρχ. Είδα μανάδες με παιδιά να ζητιανεύουν το νερό στην έρημο. Κάναμε απεργία για το μεροκάματο τις αργίες. Μας απέλυσαν. Ηρθαμε 90 άτομα στην Αθήνα.

Εδώ, υπεύθυνος δημοσιογράφος του εργατικού ρεπορτάζ μεγάλης εφημερίδας μας είπε μια αλήθεια: Μην περιμένετε απ' εδώ να προβάλει το πρόβλημά σας, μόνο ο «Ριζοσπάστης» θα εσάς το προβάλει. Ετσι και εγώ κατέληξα να διαβάζω μόνο «Ριζοσπάστη». Τα χρόνια πέρασαν. Τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ προσπαθώ να τον τιμήσω. Δε βάζω νερό στο κρασί μου.

Πριν από λίγο καιρό ήμουνα άρρωστος στο νοσοκομείο και ήρθανε δυο πιτσιρικάδες να με δούνε. Απολιτικοί, ακομμάτιστοι, λίγο θρησκευόμενοι, είχανε υπογράψει για τις ταυτότητες στο δημοψήφισμα του Χριστόδουλου. Ηρθανε ντροπαλά στο κρεβάτι, «κύριε Γιώργο, δεν ξέραμε τι να σας φέρουμε να φάτε, αν το επιτρέπουν οι γιατροί». Εγώ τους παρακάλεσα τους μικρούς να πάνε να μου φέρουνε μια εφημερίδα, το «Ριζοσπάστη». Εφυγαν, άργησαν λίγο να γυρίσουν. Μου δικαιολογήθηκαν ότι στο δρόμο ξέχασαν τον τίτλο της εφημερίδας. Και πώς το βρήκατε ρε παιδιά; «Ε... να, είπαμε σ' έναν περιπτερά θέλουμε την εφημερίδα που γράφει για τους εργάτες και τη διαβάζουν πολλοί οικοδόμοι». Και ο περιπτεράς τους έδωσε το «Ριζοσπάστη». Να η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ σύντροφε Θεωνά και Κωστόπουλε.

Μετά από 23 χρόνια αποφάσισα να πάω να δω το «El Dorado» της Τουρκίας. Δεν έχω παράπονο από τη φιλοξενία τους, πέρασα καλά, με φιλέψανε, μου φέρθηκαν πολύ ωραία, μπράβο. Ομως, για τη ζωή τι να πω. Θυμήθηκα τη Σαουδική Αραβία, και είπα μέσα μου: «Ευτυχώς που στην Ελλάδα υπάρχει το ΚΚΕ». Η Τουρκία σύντροφοι ούτε εμφύλιο είχε, ούτε πόλεμο. Και όμως το επίπεδο ζωής του εργάτη είναι πολύ χαμηλό. Τι σύμπτωση, και εδώ όπως στη Σαουδική Αραβία τα ΚΚ δρουν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας και δεν μπορούνε ακόμα να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου τους.

Θεωρώ λάθος μας πολιτικό που το επίπεδο ζωής στη Δυτική Ευρώπη και Αμερική το χαρίζουμε σε αυτούς. Ο καπιταλισμός είναι υπεύθυνος για τα χάλια της Αφρικής, της Ν. Αμερικής, της Σ. Αραβίας, της Τουρκίας. Και πρέπει να έχουμε καθαρό ότι, όπου οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερο επίπεδο ζωής, το χρωστάνε στους αγώνες παλαιότερων αγώνων της αντίστοιχης εργατικής τάξης. Π.χ., Αγγλία, Γερμανία, Αμερική.

Οσο για τη δημοκρατία που πιστεύουν, των αστών, μερικοί δικοί μας: Οπως ξέρουμε έγινε δημοψήφισμα στην Ελβετία και ο λαός ψήφισε όχι. Στην πράξη τι γίνεται, ουσιαστικά το αντίθετο. Ετυχε να ταξιδέψω δυο φορές στην Ελβετία τώρα τελευταία. Πληροφορώ το συντρ. Θεωνά ότι στο διαβατήριό μου δε φαίνεται πουθενά ότι πήγα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ

Σάμος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ