Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνω απ' όλα οι αρχές του Κόμματος και οι αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος αναμενόμενων σκληρών αγώνων στην αυγή του 21ου αιώνα και το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στο 16ο Συνέδριό του. Ενα Συνέδριο που, όπως πάντα, θα εξετάσει τη δράση του Κόμματος, θα εκτιμήσει τις προόδους που έκανε και τη διάστασή τους μέσα στο λαϊκό κίνημα, θα εντοπίσει προβλήματα και θα πάρει μέτρα για την παραπέρα ανάπτυξη της πολιτικής του ΑΑΔ Μετώπου, που αποφασίστηκε από το 15ο Συνέδριο και, τέλος, θα εκλέξει τα κεντρικά όργανα που θα καθοδηγήσουν τη δράση του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το καταστατικό του. Η μεγάλη σπουδαιότητά του βρίσκεται στο ίδιο το γεγονός ότι, μπροστά στις προσυνεδριακές διαδικασίες (εσωκομματικές και δημόσιες), ορθώνεται η ενιαία θέληση των μελών και στελεχών του να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες, ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια, για να υλοποιήσουν την πολιτική του, να υπερασπιστούν τις αρχές του και τις αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε.

Η αναφορά στα διαπιστευτήρια του ΚΚΕ μπροστά στο 16ο Συνέδριο προβάλλει αναγκαία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, ως μια απάντηση σε κείνες τις δυνάμεις που έχουν στο στόχαστρό τους την πρωτοπόρα δράση του κόμματός μας μέσα στο λαό, την αταλάντευτη και ασυμβίβαστη στάση αρχών στα πολιτικά δρώμενα, τη διάκρισή του από τον καιροσκοπισμό, την ιστορική θέση που κατακτήθηκε κατά την 81χρονη διαδρομή του και όσα άλλα αντιστοιχούν στον ταξικό του χαρακτήρα και σηματοδοτούν τα υψηλά ιδανικά της κοινωνικής προόδου και του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ, μπροστά στο 16ο Συνέδριό του, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μιας πρωτοφανούς και ολομέτωπης επίθεσης, όπου οι ίδιοι κύκλοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να ξεριζώσουν από τη συνείδηση του λαού ό,τι πιο πρωτοποριακό σε αγωνιστικές καταβολές, ό,τι πιο προοδευτικό γνώρισε αυτός ο τόπος με την 81χρονη παρουσία και δράση του. Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να πνίξουν τη φωνή του. Το συκοφαντούν ασύστολα - χωρίς ηθικούς φραγμούς - διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του και την πολιτική του. Υψώνουν κάθε λογής προχώματα στη δράση του στήνοντας ακόμα και προβοκάτσιες και οργανώνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις. Κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσφημίσουν το γενικότερο ρόλο που διαδραματίζει ενάντια στην ντόπια και ξένη ακρίδα. Και, λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο, συγκεντρώνουν τα βέλη τους στις προσυνεδριακές διαδικασίες, δίνοντας την εικόνα στο λαό ότι το ΚΚΕ σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και αντιπολιτευόμενες ομάδες...

Σ' αυτήν την καθοδηγούμενη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ από κέντρα διάφορα, παίρνουν μέρος και πολλές φορές πρωτοστατούν συνειδητά διάφοροι αποστάτες του κομμουνιστικού κινήματος. Είναι οι πολύφερνοι «σωτήρες» του, που περιφέρουν για πολύ καιρό εδώ και εκεί την «προίκα» τους για να περισώσουν τη χαμένη τιμή του αλλά εμφανίζονται και νέοι «σωτήρες». Τέσσερα πρώην στελέχη του Κόμματος (Κωστόπουλος, Θεωνάς, Ντρέκος και Μαντζουράνης), που προβλήθηκαν από το Κόμμα σε κομματικά όργανα και σε δημόσια αξιώματα ιδιαίτερα, έχουν δρομολογήσει μια πορεία ανοιχτής αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ και την καθοδήγησή του. Δραστηριοποιούνται ως ομάδα και έχουν κοινή πολιτική πλατφόρμα και κοινή αφετηρία στις επιλογές τους. Περιφέρονται στα διάφορα κανάλια, σταθμούς και εφημερίδες παριστάνοντας τους μέντορες που δίνουν συμβουλές στα μέλη του Κόμματος να τους ακολουθήσουν στον ολισθηρό δρόμο τους. Σε κοινή συνέντευξή τους στο Βόλο κάλεσαν και τους βετεράνους του Κόμματος να πάρουν πρωτοβουλία μπροστά στο 16ο Συνέδριο, να ανακηρύξουν παράνομες τις προσυνεδριακές διαδικασίες, να ανατρέψουν την καθοδήγησή του, να αναλάβουν την ευθύνη για ένα άλλο συνέδριο, που θα είναι εισηγητές οι ίδιοι οι βετεράνοι! Να κάνουν δηλαδή πραξικόπημα.

Η έκκληση αυτή δεν είναι ούτε καν τίμια απέναντι σ' αυτούς που καλούν να πάρουν τέτοια πρωτοβουλία. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί που αποκαλούνται βετεράνοι του ΚΚΕ έχουν ατσαλωθεί σε σκληρούς αγώνες και έχουν τιμήσει τον τίτλο του Κόμματος, υπερασπιζόμενοι - και με τη ζωή τους ακόμα - τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν και τις αρχές, που σύνδεσαν τη δράση τους με αυτές τις αξίες για πολλές δεκαετίες μέσα στο Κόμμα. Δε λειτούργησαν ποτέ καθ' υπαγόρευση, ούτε φραξιονιστικά κατά ομάδες, αλλά πάντοτε στα πλαίσια του καταστατικού του, με γνώμονα το συμφέρον του και τη συνείδησή τους.

Αυτό το πανόραμα του ήθους και της κομματικότητας, που είναι πρωτόγνωρο στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου μας και το οποίο καταξίωσε τους κομμουνιστές στη συνείδηση του λαού, επιζητούν οι τέσσερις να ακυρωθεί και να αμαυρωθεί από τους βετεράνους.

Ταυτόχρονα, είναι φανερό, ότι διαχωρίζοντας την πλειάδα των βετεράνων συντρόφων από τα μέλη του Κόμματος στο σύνολό τους, χρεώνονται οι τέσσερις με την πρόθεση να ψαρέψουν σε θολά νερά. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι βετεράνοι του ΚΚΕ υπόκεινται στους ίδιους κανόνες κομματικής ζωής, όπως όλα τα μέλη του Κόμματος. Οτι δε συνιστούν κάποια ιδιαίτερη ομάδα που δρα προνομιακά μέσα στο Κόμμα, το καταστατικό του, τα σώματα και τα όργανά του. Οτι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλα τα μέλη του Κόμματος. Και ότι, στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, έδωσαν πάντοτε τον καλύτερο εαυτό τους για την υπεράσπιση αυτών των αρχών - όταν βρέθηκαν μπροστά σε παρόμοια φαινόμενα - και έκαναν τρόπο ζωής τους την πάλη ενάντια στις παραβιάσεις και τις απόπειρες διάλυσης του Κόμματος από τους διάφορους «σωτήρες» του. Συμβαίνει, οι τέσσερις, να έχουν βιώσει την κρίση που πέρασε το Κόμμα μας το 1991. Οι βετεράνοι δεν πήραν τα μπαγκάζια τους και να βγουν στους δρόμους. Υπεράσπισαν τις αρχές και την ενότητα του Κόμματος μέσα από τις γραμμές του. Και, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο 13ο Συνέδριο, έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη της ενότητας στη βάση των αρχών του.

Στο βάθος της έκκλησης των τεσσάρων υποκρύπτεται η ίδια νοοτροπία που κυριάρχησε στα μυαλά των διάφορων «εκσυγχρονιστών» και «ανανεωτών» κατά το πρόσφατο παρελθόν. Κοινό σημείο αναφοράς είναι η ταύτισή τους με τις μεθόδους υπονόμευσης της ενότητας του Κόμματος, που χρησιμοποιούνται στο έπακρο με τη βοήθεια των αντικομμουνιστικών κύκλων και εχθρικών προς το ΚΚΕ μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η όλη δραστηριότητά τους τροφοδοτεί την αντικομμουνιστική καμπάνια, η οποία τους έχει παγιδεύσει και τους χρησιμοποιεί για τους δικούς της σκοπούς. Οι κύκλοι που επωφελούνται απ' αυτή τη δραστηριότητα πατρονάρουν την αντι-ΚΚΕ στάση τους, ενισχύουν τις επιθέσεις τους, συντονίζουν τα βήματά τους και δίνουν τροφή στη ματαιοδοξία τους, αναγορεύοντάς τους ακόμα και σε «ιστορικούς ηγέτες» του ΚΚΕ! Κι άλλοι, πριν από τους τέσσερις, πήραν τον ίδιο δρόμο. Είναι γνωστό όμως πού κατέληξαν...


Του
Δημήτρη ΣΤΟΛΙΔΗ*
Ο Δ. Στολίδης ήταν για πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ