Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αισιοδοξία για δουλιά με ανεβασμένη ποιότητα

Μια άλλη ποιότητα δουλιάς απαιτούν τα καθήκοντα και οι στόχοι που μπαίνουν στην οργάνωση της Κ. Μακεδονίας από το Κόμμα. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει μια οργάνωση ισχυρή, ικανή να αντέξει στις δυσκολίες και να προωθήσει την πολιτική του Κόμματος, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου.

Αυτό τονίζεται στην εισήγηση που ομόφωνα ψηφίστηκε από τους αντιπροσώπους στη συνδιάσκεψη της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κιλκίς. Τις εργασίες παρακολούθησαν ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι Θ. Κωνσταντινίδης, Κ. Βουλγαρόπουλος και Σ. Κωτσαντής, μέλη της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνεται στο κείμενο της εισήγησης, που παρουσίασε ο απερχόμενος γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας, Η. Γκουτζηγιάννης, η ανάγκη για άλλη ποιότητα δουλιάς τονίζεται και από τη σημασία που έχει η Κεντρική Μακεδονία για το Κόμμα, αλλά και για τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης. Είναι κοντά και γύρω από τη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιείται σαν τόπος διέλευσης των ΝΑΤΟικών, νέες βάσεις σχεδιάζονται με αλυσιδωτές συνέπειες για το λαό της περιοχής. Υπάρχουν αστικά κέντρα σημαντικά με συγκέντρωση εργατικής τάξης. Το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού είναι σημαντικό. Παρά τη μείωση του πληθυσμού αυτού, η περιοχή κατέχει κύρια θέση για το σύνολο της αγροτικής οικονομίας της χώρας και η ΚΟ μπορεί να δώσει σοβαρή βοήθεια στο Κόμμα με την επεξεργασία θέσεων για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και συγκεκριμένων προϊόντων.

Επισημαίνεται ακόμη στην εισήγηση ότι κατά την προσυνεδριακή περίοδο έγινε μια καλή προσπάθεια για μελέτη των Θέσεων και συμμετοχή των κομματικών μελών στον προβληματισμό. Γενικά, σημειώνεται, υπήρξε κλίμα σχεδόν ομόφωνης αποδοχής των Θέσεων, δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικά - πολιτικά προβλήματα, συγχύσεις και κενά στα κομματικά μέλη.

Με βάση τη συζήτηση αυτή, συνεχίζει η εισήγηση, θα πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή στα ζητήματα που έχουν σχέση με την καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στην Ευρώπη και τον κόσμο, των νέων χαρακτηριστικών του ιμπεριαλισμού. «Χρειάζεται να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία μας ότι η ενωμένη πάλη των λαών και η ενίσχυση του κινήματος είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να αποτρέψει ζοφερές εξελίξεις για τους λαούς και είναι απόλυτα αναγκαία για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την πρόοδο». Ακόμη, σημειώνεται, θα πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα η ουσία των όρων λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία, όπως και να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του Μετώπου.

Σχετικά με τον απολογισμό του Κόμματος χαρακτηρίζεται θετικός, με την έννοια πρώτα από όλα της σωστής του πολιτικής γραμμής. «Το Κόμμα προετοίμασε το λαό για τις επερχόμενες εξελίξεις. Οργάνωσε όσο μπόρεσε τη λαϊκή αντίσταση και κινητοποίηση για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδιασμών και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Η πολιτική του Κόμματος βοήθησε θετικά στη δημιουργία συσπειρώσεων σε διάφορα μέτωπα και στη δημιουργία προϋποθέσεων για ευρύτερες συσπειρώσεις και ανάπτυξη κινήματος, διευκόλυνε θετικές διεργασίες».

«H γενική εκτίμηση που πρέπει να κάνουμε για τη δουλιά της ΕΠ και του Γραφείου της είναι ότι ναι μεν κάναμε θετικά βήματα σε αρκετούς τομείς, εξακολουθούμε όμως να υστερούμε σε σημαντικά ζητήματα. Δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες που είχαμε και που μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Η γενική αυτή εκτίμηση δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε σε συμψηφισμούς, αλλά ούτε και σε μηδενισμό και εξαφάνιση κάθε προσπάθειας που έγινε, σε παραγνώριση των θετικών προσπαθειών και των δυνατοτήτων που ανοίγονται», υπογραμμίζεται.

Δικαιώνεται η γραμμή του Κόμματος

Στην παρέμβασή του ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι η πολιτική του Κόμματος δικαιώνεται και τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι αυτό ακολούθησε σωστή πολιτική γραμμή. «Με τις παρεμβάσεις μας δίναμε απαντήσεις στα ζητήματα που ανέκυπταν. Υπάρχει έδαφος για συσπειρώσεις και συνεργασίες, ενώ οι Θέσεις χαράζουν μια προοπτική και υπάρχει αποδοχή», πρόσθεσε.

Διαπίστωσε, ωστόσο, ότι «είμαστε πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες και απαιτήσεις. Θα πρέπει να δουλέψουμε με ενιαία αντίληψη, υποταγή του ατομικού στις συλλογικές αποφάσεις. Να προσεγγίζονται τα ζητήματα ενιαία». Οσον αφορά το Μέτωπο, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θίγονται από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δίνεται αντιμονοπωλιακός χαρακτήρας στην πάλη για τα βασικά προβλήματα του λαού (παιδεία, αγροτική πολιτική), ενώ μαζί με το στοιχείο της σύγκρουσης στην πορεία κάθε αγώνα θα πρέπει να μπαίνει και το ζήτημα της αλλαγής της πολιτικής. «Το Μέτωπο θα γεννηθεί μέσα από αγώνες μεγάλης κλίμακας, μέσα από αγώνες θα διαμορφωθούν τα κύρια μέτωπα. Θα σταθούμε απαρέγκλιτα αντίθετοι σε κάθε ενσωμάτωση που μας προτείνεται. Δώσαμε πολλές μάχες, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσαμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στις θέσεις της ταξικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας.

Κλείνοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, αφού παρατήρησε ότι από τους ομιλητές μεταφέρθηκαν στο Σώμα ως ένα βαθμό οι εμπειρίες, σημείωσε ότι, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις, οι προοπτικές για την οργάνωση είναι αισιόδοξες στην Κ. Μακεδονία και ότι πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι ότι το Κόμμα θα ακολουθήσει θετικότερη πορεία στην περιοχή.

Τέλος, εκλέχτηκε η νέα Επιτροπή Περιοχής Κ. Μακεδονίας και αντιπρόσωποι για το Συνέδριο. Γραμματέας της ΕΠ εκλέχτηκε ο Γιώργος Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ