Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Θετικός απολογισμός δράσης

Πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής 

Με την ομόφωνη ψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο και της εισήγησης της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης των Οργανώσεων της Δυτικής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, που έγιναν την Κυριακή στην Πάτρα.

Ο υψηλός βαθμός συμφωνίας με τα κομματικά ντοκουμέντα, σημείωνε η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής σχετικά με την προσυνεδριακή διαδικασία στις Κομματικές Οργανώσεις, «είναι όπλο και εγγύηση ότι θα πορευτούμε πιο αποτελεσματικά για την υλοποίηση των αποφάσεων που θα πάρει το 16ο Συνέδριο» και τόνιζε πως «σε πείσμα των αντιπάλων μας, η συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ αποδεικνύει ότι το Κόμμα θα βγει από το 16ο Συνέδριό του, πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά πιο ατσαλωμένο». Το όπλο αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα πιο δυνατό, μια και στις δεκάδες συνελεύσεις που έγιναν στις ΚΟΒ της Περιοχής, και στις συνδιασκέψεις σε επίπεδο αχτίδων και νομών, οι Θέσεις της ΚΕ υπερψηφίστηκαν από το σύνολο των κομματικών μελών.

Δε δηλώνω συμφωνία με τα κείμενα επειδή έτσι μου υπαγορεύει το όποιο καθήκον, σημείωσε στην παρέμβασή του ένας αντιπρόσωπος από την Κορινθία. «Συμφωνώ με τις Θέσεις - είπε - επειδή όταν τις μελετώ και τις προσαρμόζω στην πραγματικότητα που ζω καθημερινά εγώ και οι άλλοι εργαζόμενοι, διαπιστώνω πως έχουν εφαρμογή και απαντούν στην καρδιά των προβλημάτων». Κι αυτό, η συνειδητή, δηλαδή, και μετά από συστηματική ουσιαστική μελέτη, συμφωνία και στήριξη των κομματικών ντοκουμέντων, είναι μία από τις σοβαρότερες καταχτήσεις της πορείας που ακολούθησε η Οργάνωση της Δυτικής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς προς το 16ο Συνέδριο του Κόμματος.

Βέβαια, όπως παρατήρησε στην παρέμβασή του και ο Κώστας Παρασκευάς που παρακολούθησε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ, η Οργάνωση έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα στη δουλιά της και στην ενιοποίηση της αντίληψής της για τις Θέσεις του Κόμματος, κάτι που αποτελεί καλή προϋπόθεση για να συνεχιστεί πιο αποτελεσματικά η προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης των γενικών ζητημάτων που θίγονται από το Κόμμα στο επίπεδο της Περιοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία μεταφορά πείρας (θετική και αρνητική) από τη δράση των κομματικών οργανώσεων, από την παρέμβαση των κομμουνιστών σε διάφορα μέτωπα, από τις προσπάθειες συγκρότησης συσπειρώσεων και μετώπων στην κατεύθυνση του γενικότερου στόχου, της οικοδόμησης του ΑΑΔ Μετώπου.

Θετικός απολογισμός

«Η προσυνεδριακή διαδικασία στην Περιοχή - τόνισε ο Κώστας Μπάτσικας παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής - δεν ήταν απλά μια διαδικασία που περιορίστηκε μόνο στην εσωκομματική συζήτηση, αλλά συνδυάστηκε με τις προσπάθειες των κομμουνιστών να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στο νέο κύκλο των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση». Μάλιστα όπως τόνισε «η συζήτηση ήταν καλύτερη στις ΚΟΒ όπου το προηγούμενο διάστημα υπήρχε δράση και είχαν προηγηθεί συνελεύσεις προετοιμασίας και ιδεολογικά μαθήματα». Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εκτιμήθηκε η θετική εικόνα που υπήρξε από τη μέχρι τώρα προσυνεδριακή συζήτηση στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, όπου ξεχώριζε το έντονο ενδιαφέρον των μελών και στελεχών της για την ιδεολογία, την πολιτική και την ιστορία του Κόμματος.

Δίπλα και ταυτόχρονα με την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης, σημείωσε ο εισηγητής αναφερόμενος στις σύγχρονες εξελίξεις, υπάρχει και καθημερινά γεννιέται η τάση αντίστασης και της ρήξης με αυτόν. Απόδειξη αυτής της πραγματικότητας είναι οι διευρυνόμενοι αγώνες του λαού μας ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, οι εργατικές κινητοποιήσεις, οι αγροτικοί αγώνες, οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κινητοποίηση και στην παρέμβαση της Οργάνωσης στην πάλη των κατοίκων της περιοχής ενάντια στη βάση του Αραξου και στους αγώνες των εργαζομένων και των αγροτών ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν μετατρέψει τη Δυτική Πελοπόννησο σε περιοχή με μεγάλη έξαρση της ανεργίας, ενώ στα υποκαταστήματα μεγάλων ομίλων που εμφανίζονται, δεσπόζουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και εργασιακών σχέσεων. «Ολα αυτά δείχνουν - τόνισε - ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Οταν οι λαοί θέλουν και αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους, δεν υπάρχει καμιά δύναμη που να μπορεί να τους σταματήσει. Μπορούν δηλαδή οι λαοί όχι μόνο να αντιστέκονται, αλλά να περάσουν στην αντεπίθεση, στην κατεύθυνση ανατροπής του καθεστώτος των μονοπωλίων. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια είναι «σημαντική κατάχτηση, αλλά και προσφορά στην εργατική τάξη και το λαό, η σταθερότητα του Κόμματος κόντρα στο ρεύμα, πάνω στη γραμμή της αντίστασης και της ρήξης με τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για το σοσιαλισμό».

Πάλη για το Μέτωπο

Η Κομματική Οργάνωση στη διετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη, συγκέντρωσε σημαντική θετική πείρα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διεργασιών για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. «Κύριο ζήτημα - τονίστηκε από την εισήγηση - είναι να βρίσκουμε τρόπους να αναπτύσσονται συσπειρώσεις και συνεργασίες σε επιμέρους μέτωπα, αρκεί αυτές να αντιστρατεύονται στο συγκεκριμένο ζήτημα τις κυρίαρχες επιλογές της φιλομονοπωλιακής πολιτικής». Οι συνεργασίες και συμμαχίες γύρω από συγκεκριμένα αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και στόχους - διευκρινίστηκε - δεν αποτελούν φυσικά το Μέτωπο, όμως μπορούν να αποτελέσουν πεδία συσπείρωσης, δοκιμασίας, να γίνουν ρυάκια που θα οδηγήσουν στο Μέτωπο. Ως τέτοια μέτωπα αναφέρθηκαν οι συσπειρώσεις κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με αφετηρία τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ που στηρίζουν και άλλες δυνάμεις και συμμαχία με μικροαστικά στρώματα, μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ξεχωριστή ήταν η προσοχή που δόθηκε τόσο από την εισήγηση όσο και από τις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων, στα θέματα της δράσης των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή. «Η δράση μας στη γραμμή της αντιπαράθεσης με κυβέρνηση - εργοδοσία και ξεπουλημένων ηγεσιών - τονίστηκε - έφερε θετικά αποτελέσματα στους συσχετισμούς που εκφράστηκαν τελευταία στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, στο ξανακέρδισμα της απόλυτης πλειοψηφίας στο ΕΚ Κεφαλονιάς» κλπ. Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση του Κόμματος στο χώρο της αγροτιάς, διαπιστώθηκε ότι «αποσπασματικά αντιμετωπίστηκε η οργάνωση της πολιτικοϊδεολογικής δράσης του Κόμματος» και αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων (δημιουργία αγροτικών συλλόγων κλπ.) στην κατεύθυνση της συγκρότησης του αγωνιστικού πόλου στην αγροτιά.

Ιδιαίτερα θετικός αποδείχτηκε, τέλος, ο απολογισμός της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας και της ΚΝΕ. Οπως τονίστηκε και από πολλούς ομιλητές, μέσα από τους αγώνες της νεολαίας αποδείχτηκε ότι όχι μόνο υπάρχουν πολλά περιθώρια για δουλιά στη νεολαία, αλλά πολλοί νέοι και νέες αποδεικνύονται «έτοιμοι» και «ώριμοι» να ακούσουν τη φωνή των κομμουνιστών και της ΚΝΕ. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια απαιτείται παραπέρα δυνάμωμα και συστηματοποίηση της δουλιάς και της βοήθειας των Κομματικών Οργανώσεων και των καθοδηγητικών οργάνων προς τις οργανώσεις της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ