Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΑΝ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σοβαρά περιθώρια συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων

Την ευθύνη και το καθήκον να συμβάλουν ώστε να πρωτοστατήσει η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ για την οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, με προοπτική να κατακτηθεί ο ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, να ενισχυθεί και διευρυνθεί το ΠΑΜΕ στην Αν. Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αργος και τη Σπάρτη, υπογράμμισαν οι αντιπρόσωποι της ΚΟ στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη που έγινε στην Καλαμάτα την προηγούμενη Κυριακή.

Ως αιτήματα - στόχοι, που βοηθούν στη συσπείρωση και στερεώνουν τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά και τα λαϊκά μικροαστικά στρώματα των πόλεων στην περιοχή και βαθαίνουν το χαρακτήρα της αντιμονοπωλιακής πάλης, επισημάνθηκαν τα εξής:

- Δημόσια ΔΕΗ, με φθηνό ρεύμα στο λαό, στα πλαίσια μιας λαϊκά οργανωμένης οικονομίας, με εργατικό έλεγχο.

- Παραγωγικό συνεταιρισμό, με ρόλο από την παραγωγή ως τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων (λάδι, σταφίδα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κτηνοτροφικά).

- Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις.

- Πάλη κατά της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μεσσηνία και τον Αραξο, να μη γίνει αποδεκτή από το λαό και τη νεολαία η μετατροπή της Νότιας Πελοποννήσου σε περιοχή ασκήσεων της αντιδραστικής συμμαχίας.

Εκτιμώντας συνολικά την προσυνεδριακή δουλιά της Οργάνωσης, η συνδιάσκεψη της ΚΟ Αν. Πελοποννήσου - την οποία παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μήτσο Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Βασίλη Καλαματιανό, μέλος της ΚΕ - χαρακτήρισε ως θετική τη συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ στις Νομαρχιακές Οργανώσεις, τις ΚΟΒ και την ΚΝΕ. Οπως τονίστηκε, η ΚΟ Αν. Πελοποννήσου κατάφερε να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του χαρακτήρα του Μετώπου, της αναγκαίας στροφής που πρέπει να γίνει στη λειτουργία και τη δράση της οργάνωσης, προσέγγισε πιο επιστημονικά τα ζητήματα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Επισημάνθηκε ότι η δουλιά που έγινε το προηγούμενο διάστημα και έφερε ορισμένα θετικά αποτελέσματα στα βασικά μέτωπα πάλης, τα οποία επιβεβαιώνουν και την ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ, βοήθησε ν' ανοίξει η συζήτηση στις οργανώσεις. Αλλά η διάρκεια, το βάθεμα, η μονιμοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων έχει να κάνει με το κατά πόσον τα όργανα και τα κομματικά μέλη κατακτούν το σταθερό προσανατολισμό, χωρίς υποχωρήσεις στις δυσκολίες της πάλης, για το ανέβασμα του καθοδηγητικού ρόλου του Κόμματος στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Επίσης, η συνδιάσκεψη καταδίκασε τις ενέργειες και τις απόψεις Κωστόπουλου - Θεωνά κλπ. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η ΚΕ όφειλε -και καλώς έπραξε - να ενημερώσει το Κόμμα. Καλώς απάντησε και υπερασπίστηκε δημόσια το χαρακτήρα, την πολιτική και την ιδεολογία μας. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αυταπάρνηση την υπεράσπιση και προβολή του προγράμματος και της πολιτικής μας στο λαό και τη νεολαία της περιοχής, τονίστηκε και υπογραμμίστηκε: Η άμεση απάντηση στην επίθεση που γίνεται ενάντια στο Κόμμα είναι να φτάσει η ΚΟ στο Συνέδριο με θετικά αποτελέσματα σ' όλους τους τομείς: Εκλαϊκευση των Θέσεων, οικονομική εξόρμηση, απεργία της 7 Δεκέμβρη, στρατολογίες.

Δουλιά για το Μέτωπο

Για το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό Μέτωπο πάλης αναφέρθηκε ότι πρέπει να επιμείνουμε να κατανοηθεί απ' το σύνολο των δυνάμεων της ΚΟ πως το Μέτωπο δεν είναι μια οποιαδήποτε συμμαχία, ότι πρόκειται για ανώτερη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που έχει στόχο την εξουσία. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις κρίνονται από την τοποθέτησή τους απέναντι στους δύο δρόμους ανάπτυξης της Ελλάδας. Γι' αυτό και με βάση τη γραμμή και τη στάση των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ, κρίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πολιτικής συμφωνίας για τη συγκρότηση του Μετώπου που προτείνει το Κόμμα μας.

Σχετικά αναφέρθηκε, η πείρα της περιοχής δε δικαιώνει απόψεις περί δήθεν «στενότητας» της πολιτικής του Κόμματος όσον αφορά το περιεχόμενο των επιμέρους συσπειρώσεων. Στο εργατικό κίνημα, στην αντιιμπεριαλιστική δράση, στην Παιδεία, αλλά και στις εκλογές, διαφάνηκαν σοβαρά περιθώρια συσπείρωσης ευρύτερου κόσμου. Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν απ' την προσπάθεια της ΚΟ για την ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο εργατικό κίνημα. Αυτοκριτικά εκτιμήθηκε ότι η προσπάθεια αυτή δε χαρακτηρίστηκε από συνεχή ανοδική πορεία.

Στην εισήγηση και στη συζήτηση που ακολούθησε άνοιξαν ορισμένες σημαντικές πτυχές των πολιτικών εξελίξεων και των Θέσεων της ΚΕ, αλλά επισημάνθηκαν και αδυναμίες της δουλιάς της ΚΟ Αν. Πελοποννήσου, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν σύντομα για ν' ανταποκριθεί στο ρόλο της. Πιο συγκεκριμένα τονίστηκε:

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος και κύριο γνώρισμα του συστήματος είναι η όξυνση των αντιθέσεών του. Η τάση αμφισβήτησης της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων χρειάζεται να ενισχυθεί.

Στην Ελλάδα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ρήξη και ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων, είναι επίκαιρη η σοσιαλιστική προοπτική.

Οι εξελίξεις στη χώρα και στην περιοχή της Αν. Πελοποννήσου επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες όξυνσης της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι έντονα σε όλους τους τομείς. Η επίσημη ανεργία στην Καλαμάτα έχει φθάσει το 29%. Οι οικογένειες που τα έβγαζαν πέρα από το συμπληρωματικό εισόδημα του χωραφιού όλο και λιγοστεύουν. Η συγκέντρωση των μισθωτών σε υπηρεσίες και τον τουρισμό συνοδεύεται με το κλείσιμο εργοστασίων και τον περιορισμό των θέσεων εργασίας.

Στην ύπαιθρο συνυπάρχουν τα στοιχεία της εγκατάλειψης και της συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια. Παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το λάδι και το πορτοκάλι, περνάνε σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Οι αλλαγές στην αγροτική οικονομία πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, γιατί επιδρούν στη διαμόρφωση συνείδησης της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Επιβάλλεται η εκλαΐκευση και πιο ολοκληρωμένη προβολή της αντίπαλης πρότασης - διεξόδου, του παραγωγικού συνεταιρισμού.

Επίσης, τονίστηκε ότι στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η παρέμβασή μας στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης αποκτά στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή και λόγω του όγκου της εργατικής δύναμης που συγκεντρώνεται εκεί. Η παρέμβαση του Κόμματος πρέπει ν' αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, πρώτα και κύρια τους εκατοντάδες εργάτες που δουλεύουν στους εργολάβους χωρίς κανένα ουσιαστικό εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Η ισχυροποίηση της ΚΟ

Τέλος, υπογραμμίστηκε πως η ισχυροποίηση της οργάνωσης του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι όρος για την ανταπόκρισή της στις σύγχρονες απαιτήσεις του αγώνα. Η υπερνίκηση των καθυστερήσεων και των αδυναμιών παραπέμπει, σχετικά, στην ανάγκη ν' ανέβει η ικανότητα της ΚΟ να μπορεί να συνδέει διαλεκτικά την τακτική με τη στρατηγική. Υπαγορεύει, ακόμα, να υποταχθεί η καθημερινή δουλιά μας στη δουλιά για το Μέτωπο και την προβολή του προγράμματος του ΚΚΕ. Στην προσπάθεια, λοιπόν, για την ισχυροποίηση του Κόμματος, για ΚΚΕ ισχυρό από κάθε άποψη, με μέλη που πρωτοστατούν στην ταξική πάλη, που δεν υποχωρούν, αλλά είναι πρότυπα λαϊκών αγωνιστών, κρίσιμο ρόλο, όπως υπογραμμίστηκε, θα παίξουν:

- Η διάδοση και αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και των άλλων εντύπων του Κόμματος.

- Η ενίσχυση της ιδεολογικής δουλιάς σε όλη την ΚΟ, η αναγωγή της σε μόνιμο συστατικό της καθοδήγησης.

- Η ανάδειξη της πλούσιας ηρωικής ιστορίας που έχει το ΚΚΕ στην Αν. Πελοπόννησο, ιδιαίτερα αυτής της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

- Η στρατολογία πρωτοπόρων αγωνιστών από τους εργατοϋπαλλήλους και τη νεολαία της περιοχής.

- Η αποφασιστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής (Εργατικά Κέντρα, βασικά πρωτοβάθμια σωματεία). Η προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη, στο πλευρό της εργατικής τάξης.

- Η οργάνωση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους μηχανισμούς του αντιπάλου στην Αν. Πελοπόννησο, πρώτ' απ' όλα με τον οπορτουνισμό.

Να σημειωθεί ότι η συνδιάσκεψη ενέκρινε ομόφωνα τόσο τον απολογισμό του απερχόμενου Γραφείου της ΚΟ όσο και τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Η νέα Επιτροπή Περιοχής στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γραφείο και Γραμματέα της τον σ. Νίκο Γόντικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ