Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιο... κοντά ΝΑΤΟ και ΕΕ

Για θεσμοθέτηση της σχέσης ΝΑΤΟ - ΕΕ, για τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, στη διάσκεψη της Νίκαιας, μίλησε χτες ο ΓΓ της ΔΕΕ Ξ. Σολάνα 

Η Διάσκεψη Κορυφής της Νίκαιας (που ξεκινά σήμερα) θα ταχτεί υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ προδίκασε χτες μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης της ΔΕΕ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι, ο γενικός γραμματέας της ΔΕΕ, Ξαβιέ Σολάνα. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Ξ. Σολάνα, η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, «θα στηθεί με τη βοήθεια συναδέλφων από το ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «στη Νίκαια η ΕΕ θα καθορίσει μια μόνιμη και θεσμοθετημένη σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη λειτουργία των δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης».

Ιδιαίτερή εντύπωση πάντως προκάλεσε χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, που προκάλεσε ευθέως τον Γενικό Γραμματέα της ΔΕΕ, ζητώντας εξήγηση για το... «τι σημαίνει crisis management (διαχείριση κρίσεων)» όρος που βρίσκεται στην «καρδιά» της πολιτικής της ΔΕΕ, θέτοντας ουσιαστικά το θέμα των κριτηρίων δράσης του οργανισμού. «Ποιος αποφασίζει για τη διαχείριση αυτή» αναρωτήθηκε η Λ. Κανέλλη, συμπληρώνοντας το ερώτημα με τη φράση «γιατί έχουμε έναν Στρατό αλλά όχι και κριτήρια για το τι σημαίνει κρίση;», αναφερόμενη τόσο στις αιτιάσεις της ΔΕΕ για τις παρεμβάσεις της σε περιπτώσεις που κατά τη γνώμη του οργάνου δεν υπήρξαν ορθές εκλογικές διαδικασίες.

Απαντώντας, ο γενικός γραμματέας της ΔΕΕ παρέπεμψε στη... συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις μέχρι τώρα αποφάσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, λέγοντας πως ανάγκη διαχείρισης κρίσεων έχουμε όταν «οι 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίζουν σε επίπεδο πρωθυπουργών πως κάπου υπάρχει τέτοια ανάγκη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα έπρεπε να εκτιμούνται οι αποφάσεις που παίρνονται σε αυτά τα πλαίσια αναφερόμενος εμμέσως στις κοινές ελληνοτουρκικές ασκήσεις που έχουν γίνει στα πλαίσια της ΔΕΕ, λέγοντας πως «χώρες της δικής σας περιοχής συμμετείχαν σε μία κοινή άσκηση κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό».

Συνολικά, πάντως, στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΕ υποστήριξε την καλύτερη προετοιμασία των χωρών - μελών της ΔΕΕ και την πιο ισχυρή συνεννόηση ανάμεσα σε ΔΕΕ και ΕΕ, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των κρίσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από τα μέλη των εθνικών Κοινοβουλίων να προβληματιστούν στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμβολής των Κοινοβουλίων στους στόχους της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά το Μαυροβούνιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ σήμερα δε στοχεύει στην ανεξαρτησία του κράτους, αλλά στη συνεργασία με αυτό. Αναφορικά με τις χώρες - μέλη της ΔΕΕ που δεν είναι μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) υποστήριξε ότι η συμμετοχή τους στο σχεδιασμό των αποφάσεων σε προπαρασκευαστικό στάδιο, αλλά και στο στάδιο της εκτέλεσης θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η πρώτη «κοινή άσκηση διαχείρισης κρίσης»(2003-11-20 00:00:00.0)
Στον Χ. Σολάνα ανατέθηκε η λύση όλων των εκκρεμών ζητημάτων(2002-06-27 00:00:00.0)
Ολοταχώς για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης(2000-06-22 00:00:00.0)
Και στρατιωτικές επεμβάσεις(1999-12-19 00:00:00.0)
Ρόλος στην υπηρεσία των σχεδίων του ΝΑΤΟ(1998-05-12 00:00:00.0)
Εναρξη συγκαλυμμένου στρατιωτικού διαλόγου(1998-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ