Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντεγκλήσεις με αιχμή τις βουλευτικές έδρες

«Αλλοίωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών» βλέπει ο Αλ. Τσίπρας στην ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων «ανανεωτικών»

Τη διαγραφή απ' τον ΣΥΝ των τριών απ' τους τέσσερις ανανεωτικούς βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, αυτών που είναι και μέλη του κόμματος, πλην του Γρ. Ψαριανού που είναι συνεργαζόμενος, προανήγγειλε ουσιαστικά χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

Ερωτώμενος για το αν παραμένουν μέλη του ΣΥΝ είπε μεταξύ άλλων: «Ελπίζω να μη φύγουν από κοντά μας στις απόψεις, στην πολιτική μέσα στο Κοινοβούλιο (...) ο ΣΥΝ είναι ένα συντεταγμένο κόμμα και έχει καταστατικές λειτουργίες, το καταστατικό είναι σαφές σε ό,τι αφορά τα μέλη του που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο, λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να είσαι μέλος του κόμματος εκλεγμένος στο Κοινοβούλιο και να ανήκεις σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα ή να μην ανήκεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός σου».

Κατά τα άλλα, χαρακτήρισε την απόφασή τους απροσδόκητη αλλά και ακατανόητη, καθώς ουδεμία διαφοροποίηση είχε σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε μείζονος σημασίας ζητήματα, πλην της «διαφοράς απόψεων σε ένα οργανωτικό ζήτημα: Ποια είναι η συμμαχία με την οποία προσέρχεται το κόμμα μας ο ΣΥΝ στον πολιτικό στίβο».

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η αποχώρησή τους «αλλοιώνει τους συσχετισμούς δύναμης εντός του Κοινοβουλίου, ο ελληνικός λαός έδωσε 4,6% στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει 13 βουλευτές (...) όταν κάποιος εκλέγεται σε ένα συνδυασμό δεσμεύεται να εκπροσωπεί τον συνδυασμό και να εκπροσωπείται απ' αυτόν».

Από πολλούς, αυτή η φράση ερμηνεύεται ως έμμεση υπόδειξη στους τέσσερις να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα το ήθελε η Κουμουνδούρου, καθώς αν ο Φ. Κουβέλης παραιτηθεί, την έδρα του καταλαμβάνει η Ν. Βαλαβάνη, προσκείμενη στο «μέτωπο» του Αλ. Αλαβάνου. Πάντως, ερωτώμενος αν τους καλεί να παραιτηθούν αρκέστηκε στο «είναι θέμα συνείδησης, αλλά ο καθένας από μας κρίνεται».

Καταγγελτικός ήταν και για τον Αλ. Αλαβάνο κι όσους στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ τον υποστηρίζουν, κάνοντας λόγο για «εκφώνηση αριστερών παραδοξοτήτων» ταυτόχρονα με την «εκφώνηση ανανεωτικών παραδοξοτήτων» και «ακραίες απόψεις».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες εμμέσως απαντά στις υποδείξεις παράδοσης των κοινοβουλευτικών εδρών αναφέροντας ότι η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων «αποτελεί αναγκαία πράξη ευθύνης, σύμφωνη με τη βούληση των ψηφοφόρων, που έστειλαν στη Βουλή τους βουλευτές τους για να προβάλλουν και να υπηρετούν τις ανανεωτικές αριστερές ιδέες και όχι τον αριστερισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ