Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ ποινικοποιεί κάθε διεκδίκηση για αυξήσεις

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις

Την κυβερνητική πρόθεση να καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κατήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ.

«Αυτό που προκύπτει, είπε, είναι η επανάληψη ιστορίας, το άρθρο 4 το καινούριο, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει στη Βουλή ότι όποιος κερδίσει ή συμφωνήσει ακόμα αυξήσεις πάνω από αυτές που επιτρέπει το Μνημόνιο και πάνω από αυτές που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, απαγορεύεται να τις πάρει. Τι είναι αυτό; Πώς το ονομάζετε; Ο Α. Λοβέρδος είπε διάφορα. Δηλαδή, τι κάνετε; Βάζετε στο "γύψο" τους εργαζόμενους; Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις; Δηλαδή, όταν μια ομοσπονδία παλέψει και υποχρεώσει τους εργοδότες - γιατί έχουν να δίνουν και πολλά - να δώσουν παραπάνω, θα βγείτε με νόμο και θα πείτε "όχι, απαγορεύεται"»;

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «ακόμα και αυτή την απαράδεκτη θεωρία των "κοινωνικών εταίρων", που είναι ανιστόρητη και που την προβάλλετε - γιατί εμείς λέμε ότι δεν υπάρχουν "κοινωνικοί εταίροι", αλλά υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο - την κάνατε σκουπίδι τώρα. Ελεγε ο υπουργός και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά ότι θα υπάρξουν και ελεύθερες διαπραγματεύσεις, θα υπάρξουν και συλλογικές συμβάσεις. Εγινε μια ολόκληρη συζήτηση στο Ασφαλιστικό και έρχεστε σήμερα, βάζετε μαχαίρι και κόβετε κεφάλι. Να μην τολμήσει κανένας, ακόμα και εάν μπορούν οι εργοδότες, αυτοί που έχουν τεράστια κέρδη, όπως οι φαρμακοβιομήχανοι και άλλοι να δώσουν παραπάνω.

Γιατί, άραγε; Ε, λοιπόν, εδώ λέμε να υποχρεώσει το εργατικό κίνημα. Εδώ ισχύει η απειθαρχία και η ανυπακοή. Αυτό είναι νόμιμο. Το νόμιμο πλέον για εσάς είναι παράνομο τώρα, αν πετύχουν παραπάνω αυξήσεις οι εργαζόμενοι από όσα επιτρέπετε εσείς. Και αυτό το θεωρείτε νόμιμο. Ε, όχι! Για εμάς νόμιμο είναι να απειθαρχήσουν οι εργαζόμενοι. Να ποια είναι η νομιμότητα την οποία εσείς προσπαθείτε να επιβάλετε».

Επιχειρώντας να υπερασπιστεί την αντιδραστική επιλογή της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, ισχυρίστηκε ότι η επιλογή του Μνημονίου ήταν επιλογή «σωτηρίας της χώρας» και πως με την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ «διασφαλίστηκε ο 13ος και 14ος μισθός»!

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ. Μαρκόπουλος, το κόμμα του οποίου είπε ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, έκανε λόγο για πρόκληση Λοβέρδου και για «αντικοινωνικό, αντεργατικό και αντισυνταγματικό μέτρο», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι πρόκειται για «Ιουλιανό πραξικόπημα που συνεχίζεται και κλιμακώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης». Οι παριστάμενοι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., που έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο, δεν είπαν κουβέντα για την πρόκληση Λοβέρδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ