Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μηχανισμοί θωράκισης των ευρω-μονοπωλίων

Κυρώσεις στα κράτη - μέλη που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα για το έλλειμμα αποφάσισαν χτες Γερμανία - Γαλλία

Τα μέτρα που προωθούν Γερμανία - Γαλλία φανερώνουν τις αντιθέσεις και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ

ASSOCIATED PRESS

Τα μέτρα που προωθούν Γερμανία - Γαλλία φανερώνουν τις αντιθέσεις και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ
Στην επιβολή κυρώσεων, που περιλαμβάνουν ακόμα και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της ΕΕ για τα κράτη - μέλη που δεν επιτυγχάνουν αυστηρή δημοσιονομική σταθερότητα, συμφώνησαν χτες Γερμανία και Γαλλία, προωθώντας τη δημιουργία νέων μηχανισμών θωράκισης του ευρωοικοδομήματος των μονοπωλίων.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, ταυτόχρονα με την προώθηση της «flexicurity» (ευελφάλεια), δηλαδή τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που προχωρά μέσα από τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν σε μια «επιτάχυνση» των διαδικασιών όσον αφορά στο υπερβολικό έλλειμμα χωρών της ΕΕ και κυρίως την επιβολή «κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Παρίσι.

«Θίξαμε κυρίως τους μηχανισμούς ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και, για μας τους δύο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, είναι η δέσμευση των κρατών να σέβονται τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, έπειτα από διμερείς συνομιλίες που είχε με τον Σόιμπλε.

«Πολιτικές κυρώσεις, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου, θα πρέπει να επιβάλλονται στα κράτη - μέλη που παραβιάζουν με σοβαρό τρόπο και/ή επανειλημμένως τις κοινές δεσμεύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο γαλλογερμανικό κείμενο που διανεμήθηκε και για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται να γίνει με την πρώτη ευκαιρία αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.

Μέχρι τότε, τα δύο κράτη θεωρούν ότι μια «πολιτική συμφωνία» μεταξύ των χωρών - μελών θα ήταν αρκετή για να αποκλείουν από ορισμένες ψηφοφορίες ένα κράτος - μέλος που παραβίασε τους κανονισμούς σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα. Η γαλλογερμανική συμφωνία διαβιβάστηκε με επιστολή και στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο της συμφωνίας, οργιάζουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι προσπάθειες για συμβιβασμούς. Ο Ν. Σαρκοζί ζήτησε χτες την καταβολή προσπαθειών με στόχο τη δημοσιονομική σύγκλιση της Γαλλίας και της Γερμανίας, με την κατάρτιση κοινού καταλόγου, στον οποίο θα αποτυπώνεται το φορολογικό και δημοσιονομικό σύστημα των δύο κρατών από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και των δύο πλευρών.

Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως είπε, είναι «οι δύο κυβερνήσεις να είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της απαραίτητης δημοσιονομικής σύγκλισης, τόσο στο επίπεδο φορολόγησης των επιχειρήσεων, όσο και στη φορολόγηση φυσικών προσώπων».

Η Γαλλία συλλέγει λιγότερα από άμεσους φόρους και πολύ περισσότερα από έμμεσους, έναντι της Γερμανίας. Διαθέτει επίσης φόρο περιουσίας, ο οποίος καταργήθηκε στη Γερμανία μετά από δημοψήφισμα το 1995. Συνολικά, τα φορολογικά βάρη στη Γαλλία αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 42,8% του ΑΕΠ το 2008, έναντι 39,5% στη Γερμανία. Το 2009 οι γαλλικές δημόσιες δαπάνες ανήλθαν σε 55,6% του ΑΕΠ έναντι 47,6% στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ