Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ξεκούραση είναι λαϊκό δικαίωμα

Πρόσφατα, η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ διοργάνωσε καμπάνια για το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και την αναγκαιότητα αγωνιστικής δράσης προς διεκδίκησή του.

Σε αυτό το πλαίσιο συνέταξε και μοίρασε ερωτηματολόγιο όπου απάντησαν νέοι, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες. Σε ερωτήματα όπως «Πόσες μέρες θα κάνεις φέτος διακοπές», «Πού θα κάνεις διακοπές», «Τι πλήττει τον τουρισμό και το δικαίωμα του λαού στις διακοπές», «Ποιος φταίει και πρέπει να πληρώσει την κρίση». Και μόνο τυχαίες δεν ήταν οι απαντήσεις που έδωσαν περίπου 400 άτομα, προερχόμενα από λαϊκές οικογένειες.

Το 40% είπε ότι θα πάει διακοπές μέχρι πέντε μέρες. Το 40% θα μείνει σε κάμπινγκ και το 32% σε σπίτια γνωστών. Το 32% απάντησε «καθόλου» και μόνο το 28% θα κάνει διακοπές πάνω από πέντε μέρες. Για το πλήγμα που δέχεται το δικαίωμα στις διακοπές, το 95% απάντησε ότι φταίει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα τουριστικά μεγαθήρια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Σε μια άλλη, επίσης πρόσφατη περίπτωση παρέμβασης, οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ) του ΚΚΕ έπεσαν, από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα, με αποφασιστικότητα στη μάχη της ενημέρωσης του επιβατικού κοινού.

Μπροστά στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, σε κάθε πύλη και σημείο του λιμανιού του Πειραιά, από την Ακτή Μιαούλη ως την Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα, μοιράζοντας τη σχετική ανακοίνωση της ΚΟΠ στους χιλιάδες επιβάτες, φώτιζαν την αιτία συνολικά για τη δραματική εικόνα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Εδειχναν ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση των πλοίων, η αντιλαϊκή πολιτική που ανάγει σε «ιερό και όσιο» τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να δίνουν κοντά ένα μισθό για ένα ταξίδι «πήγαινε - έλα» με το καράβι. Να ταλαιπωρούνται με βαπόρια υποσυντήρητα (όπως αποδεικνύουν οι απανωτές βλάβες), υπερήλικα, και ταξίδια «οδύσσειες», ενώ το χειμώνα ψάχνουν το «σαπάκι» με το κιάλι.

Οι χιλιάδες κόσμου που πέρασαν από το λιμάνι «άκουσαν» το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ, την πολιτική του πρόταση, αυτή του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Το δρόμο που έχει τη δύναμη να επιβάλει ο λαός με την οργανωμένη πάλη του. Την ανάπτυξη που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, κοινωνικοποιώντας τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να γίνουν τα καράβια εργαλεία για τη λαϊκή ευημερία.

Η ανακοίνωση της ΚΟΠ, που διάβαζαν φεύγοντας για τον προορισμό τους, μεταξύ άλλων έγραφε ότι «είναι δικαίωμα η ανάπαυση, ο ελεύθερος χρόνος. Δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμά μας να ταξιδεύουμε με πλοία, σύγχρονα, ασφαλή, με φτηνά εισιτήρια, να έχουν τα νησιά ακτοπλοϊκή συγκοινωνία 365 μέρες το χρόνο».

Ακόμα, «οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Με ισχυρό ΚΚΕ, με την οργάνωση της λαϊκής πάλης, μπορούμε να διεκδικήσουμε:

  • Διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, για τους συνταξιούχους και φτωχούς αγρότες.
  • Ασφαλή σύγχρονα πλοία. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να κατασκευάσει πλοία που να εξυπηρετούν τις συγκοινωνιακές ανάγκες.
  • Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων.
  • Καθημερινή απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους για όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Ναυτεργάτες με μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ