Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοταχώς στη φιλομονοπωλιακή πολιτική

Επικοινωνιακή επιχείρηση για τον εφησυχασμό του λαού

Αντεπίθεση και ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου είναι η απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Αντεπίθεση και ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου είναι η απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Χωρίς ανάσα προετοιμάζει τη φθινοπωρινή επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση, με μπαράζ απολύσεων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, επιτάχυνση των ρυθμών προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επιβολή νέων φόρων, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και μετά την εξασφάλιση της «δεύτερη δόσης» του δανείου από την τρόικα επιδιώκει να καλλιεργήσει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι δεν πρόκειται να επιβάλει «νέα μέτρα» το επόμενο διάστημα.

Σ' αυτή την επιχείρηση αξιοποιεί και τις επικοινωνιακές κορόνες των υπουργών (με την προβολή από τα κανάλια των μεγαλοκαπιταλιστών), οι οποίοι εμφανίζονται να «υπερασπίζονται» τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δημόσια περιουσία έναντι των απαιτήσεων των τεχνοκρατών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Πίσω από τους φθηνούς «λεονταρισμούς» κρύβεται η πλήρης εφαρμογή του αντιδραστικού μνημονίου που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση και η εφαρμογή μιας πολιτικής που ανοιχτά πλέον ομολογούν οι κυβερνώντες ότι «ήταν στο πρόγραμμά τους»!

Αυτό που αναζητά η κυβέρνηση είναι το ικανό μέσο που θα σπείρει τον «εφησυχασμό» στους εργαζόμενους, ώστε να αποτρέψει την έκρηξη της λαϊκής οργής και τις κινητοποιήσεις. Χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση πρόσφερε με συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής των ελεγκτών και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν έρχονται νέα μέτρα το φθινόπωρο, αλλά η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα» και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ από το 2013»...

Στους επικοινωνιακούς ελιγμούς της κυβέρνησης εντάσσονται και οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της, προκειμένου να σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση καταθέτει το Σεπτέμβρη νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, αναζητά τη φόρμουλα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προωθεί τη συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ καθώς και τη συγχώνευση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, «παρεμβάσεις» από τις οποίες θα προκύψουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Μπροστά στη διόγκωση του κύματος δυσαρέσκειας, υπουργοί αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν χτες ότι «δεν μιλάμε για απολύσεις μόνο για μετατάξεις προσωπικού», αλλά την ίδια ώρα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, μιλώντας χτες στο «Μέγκα», δεν απέκλεισε «αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις» στις ΔΕΚΟ...

Την ίδια τακτική ακολούθησε η κυβέρνηση και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού από την μια πλευρά ξεκαθάριζε ότι θα προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση ...αντιστάθηκε στις απαιτήσεις της τρόικας και «δε θα πουληθούν εργοστάσια της ΔΕΗ».

Ανάλογη στόχευση είχαν και οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα» όταν ήδη η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την υπαγωγή τροφίμων και φαρμάκων στην υψηλή κλίμακα 23% του ΦΠΑ από το Σεπτέμβρη και ετοιμάζει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ