Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλωνίζουν οι μυστικοσύμβουλοι

Η κυβέρνηση παραδέχεται την εμπλοκή του Αλ. Ρόντος στις επαφές για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Ο Αλεξ Ρόντος, συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου κατά την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη, γνωστός για τη συνεισφορά του στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, εξακολουθεί και σήμερα να προσφέρει (επ' αμοιβή) τις υπηρεσίες του στην ελληνική διπλωματία, ειδικά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η αποκάλυψη έγινε τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ και πιθανά να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι. Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Αλ. Ρόντος, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν διπλωματικοί κύκλοι, ανανέωσε τη συνεργασία του με το υπουργείο Εξωτερικών όταν ανέλαβε το υπουργείο ο Δημήτρης Δρούτσας ως αναπληρωτής του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει στο υπουργείο σχετική αλληλογραφία, όπου Ελληνες πρεσβευτές σε βαλκανικές πρωτεύουσες ζητούν οδηγίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ζητήματα τα οποία είχε διαπραγματευτεί ατύπως και παρασκηνιακά ο Αλεξ Ρόντος!

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις επαφές του Ρόντος για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Δημήτρης Δρούτσας παραδέχτηκε και προσπάθησε να δικαιολογήσει το ρόλο του μυστικοσύμβουλου, λέγοντας: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο, αλλά οι δικές του επαφές και η δική του προσωπική εμπειρία πάνω σ' αυτό το θέμα, εάν μπορούν και άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα είναι ευπρόσδεκτο».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Δ. Δρούτσα ότι «δεν υπάρχει ούτε μυστική διπλωματία, ούτε παράλληλη διαδικασία», οι αποκαλύψεις φανερώνουν ότι οι διάφοροι μυστικοσύμβουλοι, δοκιμασμένοι στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων από διάφορα πόστα, δίνουν και παίρνουν εντός και εκτός της κυβέρνησης, στρώνοντας το δρόμο για νέες αρνητικές εξελίξεις για τα συμφέροντα των λαών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ